Ziemniaczki, bajederki

Pyszne kuleczki które można zrobić z każdego suchego ciasta czy też ciasteczka. Dodane do nich różnorodne bakalie, dżem, kakao podkreślają smak ciasteczek. Są może czasochłonne ale smakują niesamowicie. A te którymi chciała bym Was poczęstować zwrócą Waszą uwagę.

Ocena:
1 5

Składniki na 70 ziemniaczków.


Składniki:
  • 1/2 kg suchych ciastek ( biszkoptów, muffinek, herbatników, pierniczków itp.)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1/ 4 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g dżemu lub konfitury
  • 3 szklanki bakali (rodzynki, żurawina, orzechy włoskie, migdały, papaja, śliwka suszona, itp.)
  • 1 kieliszek rumu
  • 1/2 kieliszka whisky

Do dużej miski dajemy pokruszone suche ciasteczka. W rondelku na małym ogniu łączymy ze sobą mleko, masło, cukier, gorzkie kakao. Powstałą masę wlewamy do pokruszonych ciastek. Następnie do miski dodajemy dżem, różnorodne bakalie oraz alkohol. Składniki zagniatamy tak by powstała masa z której będzie można kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego.

Masa może się wydawać za bardzo mokra ale nie dosypujemy suchych ciastek do niej. Po uformowaniu kulek wkładamy je na cała noc do lodówki by ciasto stwardniało.


Do ozdoby:
  • 250 g margaryny
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego
  • 1/2 szklanki posiekanych drobno orzechów włoskich + 15 połówek orzecha
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki posypki cukrowej kolorowej
  • 1/2 szklanki kawy cappuccino
  • 10 g białej startej czekolady
  • garść suszonej papai

W rondelku, na małym ogniu łączymy ze sobą margarynę, wodę, cukier, kakao, olej, gorzką czekoladę. Powstałą polewę odstawiamy by lekko przestygła.


Wykonanie:

Do każdej z osobna miseczki wsypujemy:

  • wiórki kokosowe
  • posypkę cukrową kolorową
  • drobno posiekane orzechy włoskie
  • kawę cappuccino

Kuleczki moczymy w przygotowanej wcześniej polewie czekoladowej i układamy je na papierze do pieczenia. W momencie gdy czekolada na ziemniaczkach zacznie zastygać wtedy obtaczamy je w przygotowanych bakaliach- po 14 sztuk na jedną miseczkę. Dodatkowo na środku każdego ziemniaczka orzechowego kładziemy połówkę z orzecha włoskiego a na ziemniaczkach obtoczonych w posypce cukrowej kawałek suszonej papai. Przy czym 14 ziemniaczków zostawiamy w samej polewie czekoladowej i posypujemy je lekko startą biała czekoladą.

Tak przygotowane i udekorowane ziemniaczki umieszczamy na 2 godziny w lodówce a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 13/02/2013


comments powered by Disqus