Zaczyn drożdżowy

Poniżej podaje przepis jak prawidłowo zrobić zaczyn z drożdży.

Ocena:
1 5
Składniki:
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu

Wykonanie:

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy (nie gotujemy).

Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich łyżeczkę cukru, 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.


Poniżej lik do ciasta w którym użyty został powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/drozdzowki-z-rabarbarem-lukrem-i-kruszonka


Data publikacji: 18/08/2013


comments powered by Disqus