Wyrabianie ciasta

Ciasto biszkoptowe, kruche, drożdżowe, francuskie czy też ptysiowe każde ciasto ma określony sposób jego wyrabiania. Poniżej podaje na nie "sposób".

Ocena:
1 5

Ciasto biszkoptowe, kruche, drożdżowe, francuskie czy też ptysiowe to określona mieszanka mąki, płynów, tłuszczu , cukru oraz innych składników i dodatków.

  • Mąka to podstawowy element ciasta. Na dzień dzisiejszy mamy wiele rodzajów mąki -> tortowa, pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, krupczatka. Nie dość , że różne ich nazwy to i rodzaje ( typ 550, 500 , itp. - grubość mielenia ziaren). Należy pamiętać, że najlepsza mąka do wypieków to ta, która ma temperaturę pokojową. To jeden z warunków, kolejny to spulchnianie jak i dodatkowe suszenie mąki po przez przesiewanie jej przez sitko. Nie zapominajmy o tym, że mąka dobrze przechowywana ma też swój udział w dobrym wypieku. Musi być sucha nie wilgotna.

  • Płyny -> to nic innego jak mleko czy też woda. W zależności od przepisu i rodzaju ciasta płyny mogą lub muszą być letnie, gorące lub zimne.

  • Tłuszcze -> margaryna, masło, smalec czy też olej. Ich konsystencja zależna jest również od przepisu na ciasto.

  • Cukier -> kryształ, puder czy też brązowy to nieodłączny element udanego wypieku. Cukier również powinien mieć temperaturę pokojową. Odstępstwem od tej reguły jest ciasto kruche.

  • Inne składniki -> proszek do pieczenia, cukier waniliowy, budynie sypkie, różnorodne bakalie i suszone owoce.

Ciasto można wyrabiać na różne sposoby -> siekać nożem, ucierać, rozcierać czy też wyrabianie ręką. Ciasto wyrabiamy zawsze tak długo, aż uzyskamy gładką, lśniącą bez grudek konsystencję a do tego dobrze napowietrzone ( wprowadzimy jak najwięcej pęcherzyków powietrza do ciasta).


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus