Wykwintny piernik cioci
Poniżej podaje przepis na przepyszny piernik z niesamowitą ilością bakalii, powideł śliwkowych oraz z dodatkami marcepanu. Sam widok zachęca juz do jego pieczenia a dodatkowo jego zapach do jedzenia.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik wykwintny cioci z bakaliami:
- 400 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g cukru kryształu
- 250 g miodu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 2 szklanki różnych bakalii (rodzynki, mieszanka keksowa, figi suszone, orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszona żurawina)
Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę do której dodajemy olej oraz przesiana mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Do rondla wlewamy miód, rondel wstawiamy na najmniejszym palniku. Miód podgrzewamy, lekko zarumieniamy, rozpuszczamy w nim sodę oraz korzenie (trzepaczką ją mieszamy) i gorący dodajemy do utartej masy wraz z mlekiem i dokładnie miskujemy, ucieramy składniki. Następnie dodajemy bakalie i łączymy składniki. Wyrobioną dokładnie masę przekładamy do formy, równomiernie rozkładamy, owijamy folią spożywcza i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce by nastąpił proces fermentacji.
Po upływie doby formę z surowym piernikiem wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 45 minut, próbując ostrożnie patyczkiem czy jest upieczony (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Składniki na piernik wykwintny cioci:
- 400 g mąki pszennej / tortowej
- 100 g cukru kryształu
- 250 g miodu naturalnego
- 2 łyżki oleju roślinnego/rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
Do miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jednolitą, puszystą, jasnozłotą masę do której dodajemy olej oraz przesiana mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
Do rondla wlewamy miód, rondel wstawiamy na najmniejszym palniku. Miód podgrzewamy, lekko zarumieniamy, rozpuszczamy w nim sodę oraz korzenie (trzepaczką ją mieszamy) i gorący dodajemy do utartej masy wraz z mlekiem i dokładnie miskujemy, ucieramy składniki. Ciasto powinno mieć gęstość dobrej śmietany.. Wyrobioną dokładnie masę przekładamy do formy, równomiernie rozkładamy, owijamy folią spożywcza i pozostawiamy na 24 godziny w lodówce by nastąpił proces fermentacji.
Po upływie doby formę z surowym piernikiem wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 45 minut, próbując ostrożnie patyczkiem czy jest upieczony (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy go do przestygnięcia.
Składniki na lukier czekoladowy na śmietanie:
- 375 g cukru pudru
- 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
- 1 kopiata łyżka naturalnego kakao
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem. Do worka cukierniczego odlewamy 7 łyżek białego lukru.
Do większej części lukru dodajemy kakao i jeszcze chwilę ucieramy.
Składniki na masę marcepanową:
- 100 g cukru pudru
- 100 g zmielonych na pył migdałów (płatków migdałowych)
- 3 łyżki amaretto
Do miski wsypujemy cukier puder, zmielone migdały i dodajemy alkohol. Za pomocą łyżki łączymy składniki na gładką, jednolitą masę. Masa powinna bić zbita, plastyczna - jednak gdyby wydawało się Wam, że jest za bardzo lepiąca w podobnych proporcjach stopniowo dodajemy dodatkowe porcje cukru pudru i zmielonych migdałów. Powstała masę marcepanową wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Dodatkowo:
- 400 g gęstych powideł śliwkowych
- barwniki spożywcze - zielony, żółty, biały, pomarańczowy
- kolorowe posypki cukrowe
- cukrowe gwiazdki
- cukrowe płatki śniegu
- kilka draży o smaku kakaowym
Masę marcepanową dzielimy na cztery równe części. Każdą część barwimy na inny kolor. Kolorowy marcepan (pojedynczo) wałkujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia i za pomocą foremek wycinamy choinki, aniołki, dzwony i gwiazdki. Dodatkowo każdą ozdobę zdobimy perełkami, gwiazdkami, płatkami i drażami - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Wykonanie:
Na upieczony, przestudzony piernik pospolity cioci bakaliowy wykładamy równomiernie geste powidła śliwkowe ,które przykrywamy piernikiem bez bakalii. Piernik z wierzchu i po bokach oblewamy czekoladowym lukrem. Gdy lukier lekko zastygnie za pomocą worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1 - 2 malujemy białym lukrem kratkę w którą wkładamy na przemian wycięte ozdoby z marcepanu.
Przełożony, o lukrowany i ozdobiony piernik pozostawiamy na dobę by zmiękł i przeszedł smakiem powideł.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 17/12/2015
comments powered by Disqus