Włoskie ciasteczka
Kruche, szybkie w wykonaniu i do tego z marmoladą . Podobne spotykamy w cukierniach ale domowe smakują lepiej - warto sprawdzić.





Składniki na 2 blaszki do pieczenia.
Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 250 g miękkiej margaryny
- 1, 5 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem wiśniowy
Wykonanie:
Mąkę pszenną , kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Za pomocą miksera ucieramy margarynę z cukrem i aromatem. Dodajemy jajko i żółtko i dalej miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane mąki. Składniki łączymy na jednolite , gładkie ciasto. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek.
Na przygotowane blaszki wyciskamy gniazda (zdjęcie poniżej) o średnicy 5 cm. Na środek każdego ciasteczka dajemy 1/3 łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor.
Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia a następnie podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/01/2013
comments powered by Disqus