Włoskie ciasteczka

Kruche, szybkie w wykonaniu i do tego z marmoladą . Podobne spotykamy w cukierniach ale domowe smakują lepiej - warto sprawdzić.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 i 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem wiśniowy

Wykonanie:

Mąkę pszenną , kukurydzianą i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Za pomocą miksera ucieramy margarynę z cukrem i aromatem. Dodajemy jajko i żółtko i dalej miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane mąki. Składniki łączymy na jednolite , gładkie ciasto. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego lub maszynki do ciastek.

Na przygotowane blaszki wyciskamy gniazda (zdjęcie poniżej) o średnicy 5 cm. Na środek każdego ciasteczka dajemy 1/3 łyżeczki dżemu. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu odstawiamy je do przestygnięcia a następnie podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/01/2013


comments powered by Disqus