Wieniec piernikowy

A poniżej podaję przepis na piernik na karmelu przełożony domową marmoladą i masą budyniową. Jest naprawdę bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.

Ocena:
1 5

Składniki na standardową formę w kształcie wieńca ( dużą formę).

Formę należy dobrze natłuścić i oprószyć dokładnie mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na piernik z karmelem:
  • 500 g cukru kryształu + 1 łyżka
  • 2 duże jajka
  • 40 g przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g maki pszennej / tortowej
  • 1 szklanka wody + 2 łyżki
  • 2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiewamy do miski by ją przesuszyć i spulchnić.

Gotujemy syrop: do rondelka wsypujemy 500 g cukru kryształu i zalewamy go szklanką wody. Rondel umieszczamy na małym palniku i doprowadzamy do zagotowania się składników. Powstały syrop gotujemy jeszcze 10 minut . po upływie czasu wyłączamy palnik. Na suchej patelni zarumieniamy łyżkę cukru aż wytrąci się nam karmel, który rozprowadzamy szybko dwoma łyżkami wody i przelewamy do do ugotowanego syropu. Dokładnie łączymy składniki. Jeśli by nam się składniki dobrze nie połączyły to włączamy na chwilę palnik pod syropem i gotujemy go do momentu połączenia się karmelu z syropem.

Syrop pozostawiamy do przestygnięcia - ma być zimny.

Żółtka rozdzielamy z białkami.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Do żółtek dodajemy dwie łyżki cukru pudru i rozcieramy składniki na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy korzenie,sodę oraz zimny syrop - ucieramy. Nie przestając ucierać powoli i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Do gładkiego ciasta wcieramy sztywna pianę z białek. Dobrze utartą masę przelewamy do formy.

Surowy piernik pieczmy w 100-120 stopniach Celsjusza przez 50-55 minut ( piekarnik elektryczny , normalna funkcja) - do tzw. suchego patyczka.

Upieczony piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę budyniową:
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 250 g miękkiego masła
  • 600 ml mleka
  • 1 kieliszek spirytusu

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.

Do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w gwiazdkę , przekładamy 6 -7 łyżek masy.

Gotową masę wkładamy do lodówki by lekko stwardniała ( wraz z workiem cukierniczym).


Polewa czekoladowa na maśle:
  • 150 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.


Dodatkowo:
  • 60 g wiśni kandyzowanych
  • 150 gram posiekanych orzeszków ( mieszanka pistacji, orzechów włoskich, orzechów laskowych)
  • 500 g twardej marmolady / dżemu

Wykonanie:

Po trzech dniach piernik przekrajmy na pół (poziomo) - będzie już miękki.

Do czystej formy w , której piekliśmy piernik, wkładamy jedną połowę. Na piernik rozkładamy równomiernie połowę dżemu , na dżem masę śmietanową a na nią ponownie pozostały dżem/ marmoladę. Wszystko przykrywamy drugą częścią piernika, który lekko smarujemy pozostałościami z masy i marmolady/ dżemu. Tak złożony piernik wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu piernik wykładamy z lodówki, z formy i dokładnie polewamy go gęstą polewą czekoladową. /oblany piernik czekoladą pozostawiamy na 30 minut by polewa zastygła. Następnie za pomocą worka cukierniczego zdobimy piernik , wyciskając na nim rozetki kremu , a na jego szczycie układamy wiśnię kandyzowaną. dodatkowo , dla urozmaicenia, dolna obręcz piernika obsypujemy posiekanymi orzeszkami ( około 5-6 cm wysokości).

Piernik z każdym dniem staje się bardziej miękki.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

masa budyniowa


Data publikacji: 07/12/2013


comments powered by Disqus