Wieniec piernikowy
A poniżej podaję przepis na piernik na karmelu przełożony domową marmoladą i masą budyniową. Jest naprawdę bardzo smaczny i prosty w wykonaniu.





Składniki na standardową formę w kształcie wieńca ( dużą formę).
Formę należy dobrze natłuścić i oprószyć dokładnie mąką pszenną / tortową.
Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik z karmelem:
- 500 g cukru kryształu + 1 łyżka
- 2 duże jajka
- 40 g przyprawy korzennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 500 g maki pszennej / tortowej
- 1 szklanka wody + 2 łyżki
- 2 łyżki cukru pudru
Mąkę przesiewamy do miski by ją przesuszyć i spulchnić.
Gotujemy syrop: do rondelka wsypujemy 500 g cukru kryształu i zalewamy go szklanką wody. Rondel umieszczamy na małym palniku i doprowadzamy do zagotowania się składników. Powstały syrop gotujemy jeszcze 10 minut . po upływie czasu wyłączamy palnik. Na suchej patelni zarumieniamy łyżkę cukru aż wytrąci się nam karmel, który rozprowadzamy szybko dwoma łyżkami wody i przelewamy do do ugotowanego syropu. Dokładnie łączymy składniki. Jeśli by nam się składniki dobrze nie połączyły to włączamy na chwilę palnik pod syropem i gotujemy go do momentu połączenia się karmelu z syropem.
Syrop pozostawiamy do przestygnięcia - ma być zimny.
Żółtka rozdzielamy z białkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy dwie łyżki cukru pudru i rozcieramy składniki na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy korzenie,sodę oraz zimny syrop - ucieramy. Nie przestając ucierać powoli i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Do gładkiego ciasta wcieramy sztywna pianę z białek. Dobrze utartą masę przelewamy do formy.
Surowy piernik pieczmy w 100-120 stopniach Celsjusza przez 50-55 minut ( piekarnik elektryczny , normalna funkcja) - do tzw. suchego patyczka.
Upieczony piernik wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g miękkiego masła
- 600 ml mleka
- 1 kieliszek spirytusu
Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu. Składniki łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 400 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej puszystej masy dodajemy alkohol i łączymy składniki.
Do rękawa cukierniczego, zakończonego końcówką w gwiazdkę , przekładamy 6 -7 łyżek masy.
Gotową masę wkładamy do lodówki by lekko stwardniała ( wraz z workiem cukierniczym).
Polewa czekoladowa na maśle:
- 150 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 60 g wiśni kandyzowanych
- 150 gram posiekanych orzeszków ( mieszanka pistacji, orzechów włoskich, orzechów laskowych)
- 500 g twardej marmolady / dżemu
Wykonanie:
Po trzech dniach piernik przekrajmy na pół (poziomo) - będzie już miękki.
Do czystej formy w , której piekliśmy piernik, wkładamy jedną połowę. Na piernik rozkładamy równomiernie połowę dżemu , na dżem masę śmietanową a na nią ponownie pozostały dżem/ marmoladę. Wszystko przykrywamy drugą częścią piernika, który lekko smarujemy pozostałościami z masy i marmolady/ dżemu. Tak złożony piernik wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu piernik wykładamy z lodówki, z formy i dokładnie polewamy go gęstą polewą czekoladową. /oblany piernik czekoladą pozostawiamy na 30 minut by polewa zastygła. Następnie za pomocą worka cukierniczego zdobimy piernik , wyciskając na nim rozetki kremu , a na jego szczycie układamy wiśnię kandyzowaną. dodatkowo , dla urozmaicenia, dolna obręcz piernika obsypujemy posiekanymi orzeszkami ( około 5-6 cm wysokości).
Piernik z każdym dniem staje się bardziej miękki.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
Data publikacji: 07/12/2013
comments powered by Disqus