Wianuszki serowe

Drożdżowo - piwna przekąska z dodatkiem stopionego sera i papryki. Idealne do różnego rodzaju dipów i piwa :-) .

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blaszki do pieczenia ( 28 sztuk).

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto piwno - drożdżowe:
  • 450 g mąki pszennej / tortowej
  • 150 ml piwa pszenicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( najlepiej paprykowej)
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru

Dodatkowo:
  • 250 g sera żółtego (najlepiej goudy lub mazdamera)
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka ostrej lub słodkiej , mielonej papryki

Białka przekładamy do niewielkiej miseczki i lekko podbijamy.

Ser żółty jeśli jest w plasterkach to rozrywamy go na mniejsze kawałki a jeśli w kostce to ścieramy na grubych oczkach tarki.


Wykonanie:

Do kubka wlewamy 4 łyżki piwa i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki energicznie łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita, płynna konsystencja. Kubek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia zaczynu.

Do miski przesiewamy mąkę do , której dodajemy resztę piwa, masło oraz podrumienioną cebulę. Zarabiamy składniki a następnie dodajemy do powstałego ciasta wyrośnięte drożdże. Ponownie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ścierka by podwoiło swą objętość.
Następnie z ciasta dzielimy na pół i z połówek formujemy prostokąt o grubości 1 cm ( z dwóch połówek ciasta otrzymujemy dwa prostokąty). Powstały płat ciasta , który nafaszerowaliśmy zółtym serem kroimy na paski o grubości 2 cm. Paski zwijamy w świdry a następnie w okrąg. Uformowane wianuszki układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte wianuszki smarujemy białkiem, oprószamy papryką i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika.

Cebulaki pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu przekąskę wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/06/2013


comments powered by Disqus