Wianuszki ptysiowe z kremem łososiowym

Ptysiowe ciasto idealnie nadaje się do podania na słono. Moją propozycją jest podane go z kremem powstałym na bazie łososia wędzonego, śmietany kremówki i serka twarogowego.

Ocena:
1 5

Składniki na 14 krążków .

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą ołówka na płacie papieru rysujemy 9 krążków o średnicy 7 cm. Pamiętamy o zachowaniu dużych odstępów.

Mocno nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na słone ciasto ptysiowe:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
  • 200 g łososia sałatkowego, wędzonego
  • 140 g serka kanapkowego
  • 330 g śmietany kremówki do ciast i deserów 36 %
  • 3 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Łososia blenderujemy na jednolitą masę.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywną pianę. Do ubitej kremówki stopniowo dodajemy serek - łączymy składniki. Do powstałej masy dodajemy łososia, koperek oraz pieprz i sól. Składniki łączymy na jednolitą masę.

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.


Wykonanie:

Do rondelka wlewamy wodę, mleko a także dodajemy mało i sól. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się płynu dodajemy przesianą mąkę i energicznie łączymy składniki. Powstałe ciasto parzymy przez 3-4 minut na bardzo małym ogniu - cały czas mieszamy by nie przywarło do dna naczynia. Sparzone ciasto ściągamy z palnika, przykrywamy je pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie do letniego ciasta dodajemy stopniowo jajka. Za pomocą miksera łączymy składniki na gładkie, jednolite ciasto.

Surowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego , zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Z ciasta ptysiowego formujemy krążki, a następnie na powstałych krążkach wyciskamy małe ptysie ( zdjęcie poniżej).

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 5-10 minut a następnie w 160-170 stopniach Celsjusza przez 10 minut - na złoty kolor. Podczas pieczenia początkowego ( 200-220 stopniach Celsjusza) nie otwieramy piekarnika bo ciasto się nie upiecze w środku. Po upieczeniu krążki zostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.

Zimne krążki ptysiowe przecinamy poziomo. Na jedną z połówek krążka wyciskamy krem z łososia i przykrywamy drugą połówką. Podajemy.

Smacznego



Data publikacji: 31/05/2013


comments powered by Disqus