Warzywna tortilla
Prosta w wykonaniu, bardzo zdrowa i niesamowicie kolorowa tortilla na przekąskę - polecam.





Składniki na blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki:
- 180 g startego sera (użyłam cheddara)
- 85 g kwaśnej śmietany 18%
- 5 jajek (wielkość L)
- 3 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
- 2,5 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 4 małe cebule
- 4 ząbki czosnku
- świeżo zmielone sól i pieprz
- 1 łyżka zielonej czubricy
- 2 łyżki oleju słonecznikowego / rzepakowego
Wykonanie:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę - całość dusimy około 10 minut a następnie studzimy. Ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i mieszamy z podduszonymi warzywami.
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy śmietanę i chwilę miksujemy składniki (aż się połączą). Do masy jajecznej dodajemy starty ser, warzywa z patelni oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.
Naszą surową tortille pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Przekąska będzie dobrze upieczona gdy jej środek jest już ścięty, jeśli nie - dopiekamy kolejne 10-15 minut.
Naszą warzywną tortillę możemy podać od razu na ciepło lub lekko wystudzić, pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpikulce i podawać w formie zimnej przekąski.
Smacznego
Data publikacji: 23/05/2017
comments powered by Disqus