Waniliowe ciasteczka z masą czekoladowo - orzechową

Lekkie, waniliowe, bardzo delikatne ciasteczka bez dodatku jajek, które przekładamy czekoladą połączoną z orzechami lakowymi.

Ocena:
1 5

Składniki na 3 blachy do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciastka:
  • 250 g miękkiej margaryny
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek mąki pszennej / tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • cały zapach waniliowy ( olejek waniliowy)

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder. Składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy mleko, zapach oraz miękką margarynę. Za pomocą pałki drewnianej lub miksera ucieramy składniki na jednolitą, gładką masę. Do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy całą masę. Na papier do pieczenia wyciskamy niewielkie rozetki robiąc przy tym duże odstępy między nimi.

Ciasteczka pieczemy w 190-200 stopniach Celsjusza przez 7-8 minut. Po upieczeniu ciasteczka wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 400 g czekolady do smarowania
  • 1 szklanka posiekanych drobno orzechów włoskich

Do miski przekładamy czekoladę i dodajemy do niej orzechy. Składniki dobrze łączymy ze sobą.

Aby łatwo się nam połączyła czekolada z orzechami najlepiej wyciągnąć ją z dzień wcześniej z lodówki by zmiękła.


Wykonanie:

Na połowę zimnych , upieczonych ciasteczek nakładamy po łyżeczce masy czekoladowo - orzechowej i zakrywamy ja drugim ciasteczkiem.

Tak przygotowane ciasteczka wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by masa stwardzniała i dobrze skleiła ciasteczka. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/01/2014


comments powered by Disqus