Ucierane półksiężyce z lukrem i kokosem

Pyszne ciasteczka kakaowe oblane śmietanowym lukrem i oprószone wiórkami kokosowymi. Idealnie komponują się przy kawie. Znane pod nazwą ciasteczka tureckie (ciasto tureckie).

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątna o wymiarach 20cm x 40 cm

Blaszkę prostokątną należy natłuścić i oprószyć startą bułką tarą.

Piekarnik przed pieczeniem należy nagrzać.


Składniki na ciasto:
  • 90 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 90 g mąki pszennej / tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą dwa razy.

Całe jajka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę.

Miękką margarynę ucieramy na puch. Dodajemy utartą masę jajeczną i dalej ucieramy. Następnie stopniowo dodajemy przesiane składniki i ucieramy.

Surowe , utarte cisto przelewamy do formy prostokątnej. Ciasto pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.


Lukier z kwaśnej śmietany:
  • 150 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany

Do porcelanowej miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy do niego kwaśną śmietanę. Za pomocą pałki do ucierania , ucieramy składniki. Czynność tą wykonujemy tak długo aż pojawia się nam bąbelki.


Dodatkowo:
  • 100 g wiórek kokosowych

Wykonanie:

Na zimne ciasto kakaowe wylewamy lukier i równo go rozprowadzamy po całym cieście. Następnie lukier posypujemy wiórami kokosowymi. Ciasto pozostawiamy na 30 minut. Po upływie podanego czasu , za pomocą foremki w kształcie półksiężyca, wycinamy ciastka. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/04/2013


comments powered by Disqus