Ucierane ciasto porzeczkowo-makowe

Na ciepłe dni najlepsze są drożdżowe oraz ucierane ciasta. Tym razem zrobiłam ucierane z ziarenkami maku i z końcówką sezonowych owoców - porzeczkami. Szybko znikło więc chyba było pyszne :).

Ocena:
1 5

Składniki na keksówkę o wymiarach 10 x 27 cm.

Blaszkę, przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem nagrzewamy piekarni.


Składniki na ciasto:
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 120 g masła
  • 100 ml oleju
  • 200 ml maślanki
  • 40 g suchego maku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g czerwonej porzeczki + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Do ozdoby:
  • 100-150 g porzeczki czerwonej

Wykonanie:

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Następnie dodajemy szczyptę soli oraz suchy mak - mieszamy.

Miękkie masło przekładamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo jaja- ucieramy. Do powstałej masy na przemian wsypujemy suche składniki, maślankę, olej oraz skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy - ucieramy. Wsypujemy umyte, osuszone porzeczki i za pomocą szpatułki / łyżki drewnianej łączymy je z powstałą masą.

Tak przygotowane surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej keksówki i pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez 45 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w piekarniku. Przestudzone ciasto wykładamy na kratkę, polewamy lukrem i zdobimy wierzch owocami.

Smacznego


Data publikacji: 25/08/2020


comments powered by Disqus