Trzy smaki w cieście pół francuskim
Wspaniałe, domowe ciasto półfrancuskie otula lekki, mocno nasączony rumem biszkopt, masę kajmakową i budyniową....





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 200 g masła (prawdziwego 82%)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Na stolnicę wysypujemy 50 g mąki i dodajemy do niej masło. Za pomocą noża łączymy składniki. Zarobione ciasto formujemy w cegiełkę, owijamy papierem pergaminowym lub woreczkiem i wkładamy do lodówki by stwardniało.
Resztę mąki wysypać na stolnicę, posolić, wlać ocet, żółtko i letnią wodę. Z podanych składników wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy tak długo aż odstanie od ręki. Wyrobionym ciastem uderzyć parę razy o stolnicę, uformować na okrąg, przykryć cuchą ścierką i odstawić na 20 minut. W wypoczęte ciasto jałowe , w środek włożyć ciasto maślane, złożyć w kopertę. Ciasto wałkujemy od siebie , zawsze w jedną stronę. Gdy ciasto rozciągnie się już w prostokąt składamy je z powrotem w 3 części. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 25-30 minut. Tą samą czynność powtarzamy jeszcze 3 razy nie licząc pierwszego wałkowania.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na prostokąt o wymiarach naszej blachy (20 x 27 cm).
Obie blachy z surowym ciastem pieczemy w 220-240 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia: termoobieg).
Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika by przestygło.
Składniki na biszkopt ucierany:
- 3 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej typ 450
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego / słonecznikowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do miski przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier i dokładnie łączymy składniki. Następnie, na przemian dodajemy żółtka, wodę i olej - miksujemy aż powstanie nam jasnozłota masa. Gdy mamy już jednolitą konsystencję, mikser zamieniamy na łyżkę drewniana lub trzepaczkę i do powstałej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki, które bardzo delikatnie łączymy.
Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę śmietanową:
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka budyniu śmietankowego
- 4 łyżki cukru kryształu
- 700 ml mleka
- 200 g masła
- kieliszek spirytusu
500 ml mleka wlewamy do rondelka wstawiamy na palnik i gotujemy. Do dość głębokiego garnuszka wlewamy 200 ml mleka dodajemy jajko, żółtko, mąki, cukier kryształ, budyń i za pomocą miksera wszystko miksujemy na jednolitą masę. Powstałą masę wlewamy do gotującego się mleka i na bardzo wolnym ogniu gotujemy około 5 minut mieszając by powstały budyń się nie przypalił. Następnie wyłączamy palnik, przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia.
W misce ubijamy na puch miękkie masło. Miksując cały czas, stopniowo dodajemy ugotowany i ostudzony budyń. Po dokładnym połączeniu się składników powoli wlewamy alkohol - cały czas ucieramy masę.
Dodatkowo:
- 700 g masy kajmakowej
- 1/2 szklanki rumu
- 100 g płatków migdałowych
Płatki przesypujemy na suchą patelnie i na najmniejszym palniku podprażamy je.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta półfrancuskiego smarujemy masą kajmakową (150 g), na którą wykładamy 1/2 masy śmietanowej i ponownie kajmak (150 g) Biszkopt obustronnie nasączamy rumem, przykrywamy nim warstwę masy kajmakowej. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1-2 godziny do lodówki by masy trochę stężały. Następnie na biszkopt ponownie wykładamy masę kajmakową (150 g), 1/2 masy śmietanowej, i kajmak (150 g), który przykrywamy drugim blatem ciasta półfrancuskiego. Wierzch ciasta pół francuskiego lekko smarujemy masą kajmakową (1-2 łyżki) i posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 2-3 godziny (a najlepiej na cała noc) do lodówki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/11/2014
comments powered by Disqus