Trzy smaki biszkoptu przełożne lekką masą śmietankową

Trzy smaki biszkoptu - wiśniowy, waniliowy, czekoladowy. Biszkopty przełożone lekką, pyszna masą. A do tego polewa czekoladowa , bita śmietana , rureczki czekoladowe i maliny..... sama słodycz.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę przed każdym pieczeniem biszkoptów należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt waniliowy:
  • 2 duże jajka
  • 40 g budyniu waniliowego ( 1 opakowanie) bez cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do blaszki.

Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku by przestygł.

Letni lub zimny biszkopt wyciągamy z piekarnika a następnie z blaszki do pieczenia.


Składniki na czekoladowy biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do blaszki.

Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu lekko otwieramy piekarnik. W piekarniku pozostawiamy biszkopt do przestygnięcia.

Letni lub zimny biszkopt wyciągamy z piekarnika a następnie z blaszki do pieczenia.


Składniki na biszkopt wiśniowy:
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania " słodkiej chwili" ( 40 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do miski przesiewamy mąkę, "słodką chwilę" oraz proszek do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do blaszki.

Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu lekko otwieramy piekarnik. W piekarniku pozostawiamy biszkopt do przestygnięcia.

Letni lub zimny biszkopt wyciągamy z piekarnika a następnie z blaszki do pieczenia.


Składniki na masę:
  • 330 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30 % lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/ 5 szklanki gorącej wody

W szklance, w której mamy 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Rozpuszczona żelatynę pozostawiamy do przestygnięcia.

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier puder - ubijamy. Następnie, po łyżce dodajemy serka mascarpone. Składniki dokładnie łączymy ze sobą ( miksujemy). Do gotowej masy wlewamy letnią żelatynę i ponownie ucieramy składniki.


Do nasączenia:
  • 125 g powideł porzeczkowych ( można użyć innego smaku - pamiętajmy by powidła były rzadkie)
  • 1 kieliszek spirytusu

W miseczce łączymy ze sobą powidła z alkoholem.


Polewa czekoladowa:
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g masła

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niego mało oraz połamaną, w kosteczki czekoladę. Rondelek ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu łączymy je na jednolitą masę - mieszamy. Powstała masę czekoladową ściągamy z palnika.


Do ozdoby:
  • 150 ml mleka
  • 1 opakowanie "śnieżki"
  • 100 g cienkich rureczek czekoladowych
  • 1/2 szklanki malin

Do miski wlewamy zimne mleko i dodajemy do niego "śnieżkę". Składniki miksujemy na sztywną "pianę".

Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego, z końcówką szerokiej gwiazdki.


Wykonanie:

Upieczone , zimne biszkopty nasączamy obustronnie powidłami z alkoholem ( pierwszy biszkopt należy nasączyć tylko z jednej strony - nie od spodu).

Na czystej stolnicy układamy: nasączony biszkopt wiśniowy, na który nakładamy połowę masy z kremówki i serka mascarpone. Masę równomiernie rozkładamy po cieście a następnie przykrywamy ją nasączonym obustronnie biszkoptem waniliowym. Na biszkopt nakładamy drugą połowę masy ( masę równomiernie rozkładamy po biszkopcie) , którą przykrywamy obustronnie nasączonym biszkoptem czekoladowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1-2 do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki. Na biszkopt czekoladowy wylewamy letnią poewę czekoladową. Ciasto ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Przed samym podaniem wyciągamy je z lodówki. Lekko nożem dzielimy ( rysujemy) je na 16 kawałków. Na każdym kawałku wyciskamy kleks ze śmietany " śnieżki" , który zdobimy rureczką czekoladową i malinami. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/09/2013


comments powered by Disqus