Trufle rumowo - czekoladowe - orzechowe

Małe trufle powstałe na bazie herbatników ,kwaśnej śmietany ,orzechów, rumu i kakao.

Ocena:
1 5

Składniki na 42 sztuki.


Składniki na trufle:
  • 170 g miękkiego masła
  • 200 g suchych herbatników (bez nadzienia)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (ma być gęsta)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 kieliszek rumu

Dodatkowo:
  • 300 g posypki czekoladowej dekoracyjnej

Posypkę przesypujemy do miski.


Wykonanie:

Herbatniki umieszczamy w woreczku śniadaniowym i za pomocą wałka kruszymy je na pył.

Masło przekładamy do miski i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder- ucieramy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, kakao, pokruszone herbatniki oraz alkohol i ponownie miksujemy składniki na jednolitą gładką masę. Do powstałej masy dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie , które dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (1 łyżeczka masy - 1 kulka). Kulki obtaczamy w posypce , czekoladowej dekoracyjnej (możemy również użyć wiórek czekoladowych jak i gorzkiego kakao).

Powstałe kulki wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by dobrze stwardniały i się "przegryzły".

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 14/06/2014


comments powered by Disqus