Trufle rumowo - czekoladowe - orzechowe
Małe trufle powstałe na bazie herbatników ,kwaśnej śmietany ,orzechów, rumu i kakao.





Składniki na 42 sztuki.
Składniki na trufle:
- 170 g miękkiego masła
- 200 g suchych herbatników (bez nadzienia)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (ma być gęsta)
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 1 kieliszek rumu
Dodatkowo:
- 300 g posypki czekoladowej dekoracyjnej
Posypkę przesypujemy do miski.
Wykonanie:
Herbatniki umieszczamy w woreczku śniadaniowym i za pomocą wałka kruszymy je na pył.
Masło przekładamy do miski i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy cukier puder- ucieramy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, kakao, pokruszone herbatniki oraz alkohol i ponownie miksujemy składniki na jednolitą gładką masę. Do powstałej masy dodajemy jeszcze posiekane orzechy włoskie , które dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (1 łyżeczka masy - 1 kulka). Kulki obtaczamy w posypce , czekoladowej dekoracyjnej (możemy również użyć wiórek czekoladowych jak i gorzkiego kakao).
Powstałe kulki wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by dobrze stwardniały i się "przegryzły".
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/06/2014
comments powered by Disqus