Trufle orzechowo - czekoladowo-daktylowe
Kulki powstałe dzięki czekoladowym, kruchym ciastkom, czekolady do smarowania i bakalii, którymi stały się orzechy oraz daktyle.





Składniki na 52 sztuki.
Składniki na kulki:
- 300 g czekoladowych, kruchych ciastek bez nadzienia ( mogą to być kruche babeczki czekoladowe-spody)
- 300 g czekolady do smarowania pieczywa
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 kieliszek rumu
- 100 g suszonych daktyli
- 5 łyżek drobno posiekanych orzeszków ziemnych
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki cukru pudru
Cukier puder przesypujemy do niewielkiej miski.
Wykonanie:
Daktyle kroimy w niewielkie kawałki.
Ciastka kruche ( czy też spody babeczek) przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył.
Pokruszone ciastka przesypujemy do miski do której dodajemy czekoladę, powidła, alkohol, orzeszki oraz pokrojone daktyle. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy składniki ze sobą. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( 1 łyżeczka masy- 1 kulka). Powstałe kulki wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy kulki z lodówki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Podajemy.
Kulki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu ( w lodówce).
Smacznego
Data publikacji: 30/09/2013
comments powered by Disqus