Trufle orzechowo - czekoladowo-daktylowe

Kulki powstałe dzięki czekoladowym, kruchym ciastkom, czekolady do smarowania i bakalii, którymi stały się orzechy oraz daktyle.

Ocena:
1 5

Składniki na 52 sztuki.


Składniki na kulki:
  • 300 g czekoladowych, kruchych ciastek bez nadzienia ( mogą to być kruche babeczki czekoladowe-spody)
  • 300 g czekolady do smarowania pieczywa
  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 1 kieliszek rumu
  • 100 g suszonych daktyli
  • 5 łyżek drobno posiekanych orzeszków ziemnych

Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Cukier puder przesypujemy do niewielkiej miski.


Wykonanie:

Daktyle kroimy w niewielkie kawałki.

Ciastka kruche ( czy też spody babeczek) przekładamy do podwójnego woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył.

Pokruszone ciastka przesypujemy do miski do której dodajemy czekoladę, powidła, alkohol, orzeszki oraz pokrojone daktyle. Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie łączymy składniki ze sobą. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( 1 łyżeczka masy- 1 kulka). Powstałe kulki wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy kulki z lodówki i obtaczamy je w cukrze pudrze. Podajemy.

Kulki najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu ( w lodówce).

Smacznego


Data publikacji: 30/09/2013


comments powered by Disqus