Trufle / kulki marcepanowo - czekoladowe

W kuchni i do tego mojej nic się nie może zmarnować i dla tego nawet nie udane ciasto czy ciastka znajdą swoje zastosowanie. Tak powstały przepyszne kulki , może dzięki temu, że domowy marcepan, amaretto i czekolada były tu gwiazdą a te nie udane migdałowe na białkach ciastka tylko podporą ?

Ocena:
1 5

Składniki na 50 -51 kulek.


Składniki:

Składniki na polewę czekoladową:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 25 g miękkiego masła

Czekoladę łamiemy na bardzo drobne kawałki.

Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko , dodajemy masło i połamaną czekoladę. Rondelek kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając roztapiamy a następnie łączymy je w jednolita masę / polewę. Nie możemy doprowadzić do zagotowania składników.

Gotową polewę ściągamy z palnika.


Dodatkowo:
  • 100 g całych, bez skórki migdałów

Wykonanie:

Migdałowe ciasteczka miażdżymy / mielimy na pył. Rozdrobnione ciastka przekładamy do miski , wlewamy alkohol, dodajemy czekolad, marcepan i połamane migdały. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy jednolitą masę. Z powstałej masy, za pomocą łyżeczki formujemy niewielkie kulki ( mniejsze od orzecha włoskiego ). Każdą kulkę zamaczamy w polewie czekoladowej i układamy na foli aluminiowej ( sreberku). Na środku każdej kulki układamy obranego ze skórki migdała.

Ciasteczka pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu aby się " przegryzły". Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/11/2014


comments powered by Disqus