Trufle / kulki marcepanowo - czekoladowe
W kuchni i do tego mojej nic się nie może zmarnować i dla tego nawet nie udane ciasto czy ciastka znajdą swoje zastosowanie. Tak powstały przepyszne kulki , może dzięki temu, że domowy marcepan, amaretto i czekolada były tu gwiazdą a te nie udane migdałowe na białkach ciastka tylko podporą ?





Składniki na 50 -51 kulek.
Składniki:
- 300 g ciastka migdałowe
- 200 g czekolady do smarowania
- 200 g domowego marcepanu (przepis znajdziecie tutaj: http://ciasteczkowy-potwor.pl/potwor/tips/domowa-masa-marcepanowa )
- 1 kieliszek alkoholu amaretto
- 100 g połamanych supełków migdałowych
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 25 g miękkiego masła
Czekoladę łamiemy na bardzo drobne kawałki.
Do niewielkiego rondelka wlewamy mleko , dodajemy masło i połamaną czekoladę. Rondelek kładziemy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając roztapiamy a następnie łączymy je w jednolita masę / polewę. Nie możemy doprowadzić do zagotowania składników.
Gotową polewę ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- 100 g całych, bez skórki migdałów
Wykonanie:
Migdałowe ciasteczka miażdżymy / mielimy na pył. Rozdrobnione ciastka przekładamy do miski , wlewamy alkohol, dodajemy czekolad, marcepan i połamane migdały. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy jednolitą masę. Z powstałej masy, za pomocą łyżeczki formujemy niewielkie kulki ( mniejsze od orzecha włoskiego ). Każdą kulkę zamaczamy w polewie czekoladowej i układamy na foli aluminiowej ( sreberku). Na środku każdej kulki układamy obranego ze skórki migdała.
Ciasteczka pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu aby się " przegryzły". Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/11/2014
comments powered by Disqus