Tort Samolot
Ten tort mimo swojego wyglądu nie jest wcale skomplikowany, choć przyznam, że trochę czasochłonny. Tort powstał z dwóch babek piaskowych, przełożonych masa budyniową i ozdobiony śmietaną kremówką wymieszana z jogurtem naturalny jak i niebieską czekoladą.





Składniki na duży tort - na formę o wymiarach 10x40 cm i formę o wymiarach 10x 27 cm.
Dwie formy prostokątne o wymiarach 10x40 cm i 10x27cm należy dobrze natłuścić np. margaryną i oprószyć świeżą bułką tartą.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na babkę ucieraną - forma 10x40 cm :
- 1,5 szklanki mąki pszennej/tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek (wielkość M)
- 375 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę tortową, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Do rondla przekłądamy tłuszcz i doprowadzamy do jego zagotowania.
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jasnozłotą masę. Do utartych jaj dodajemy na przemian i do tego stopniowo przesiane mąki i tłuszcz. Składniki dokładnie rozcieramy.
Surową masę wlewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 45 minut, do tzw.suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i pozostawiamy ją do przestygnięcia.
Składniki na babkę ucieraną - forma 10x27 cm :
- 1 szklanka mąki pszennej/tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanka cukru
- 4 jajek (wielkość M)
- 250 g margaryny
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę tortową, mąkę ziemniaczana i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.
Do rondla przekłądamy tłuszcz i doprowadzamy do jego zagotowania.
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy do nich cukier i ucieramy składniki na jasnozłotą masę. Do utartych jaj dodajemy na przemian i do tego stopniowo przesiane mąki i tłuszcz. Składniki dokładnie rozcieramy.
Surową masę wlewamy do formy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 45 minut, do tzw.suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu wyciągamy babkę z piekarnika i pozostawiamy ją do przestygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietanowego lub waniliowego bez cukru (2x40g)
- 1/2 szklanka cukru kryształu
- 400 g miękkiego masła
- 1, 5 kieliszka wódki lub spirytusu
Do rondelka wlewamy 500 ml mleka. Rondelek stawiamy na małym palniku. Mleko doprowadzamy do zagotowania. Pozostała część mleka wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego sypkie budynie oraz cukier. Wszystkie składniki łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut. Nie zapominamy o mieszaniu budyniu by nie przywarł nam do dna rondla. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy pokrywką / talerzykiem i odstawiamy do przestygnięcia.
Masło ucieramy / miksujemy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i alkohol. Ucieramy na jednolitą, gładka masę.
Masa kremówkowo-jogurtowa:
- 300 g śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanka wrzącej wody
W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę spożywczą i odstawiamy ją do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy jogurt naturalny, cukier puder, rozpuszczoną żelatynę i dokładnie łączymy ze sobą składniki.
Do ozdoby
- 200 g białej czekolady
- kilka kryształków niebieskiego barwnika
- 1 łyżka mleka
W łyżce mleka rozpuszczamy kryształki niebieskiego barwnika spożywczego.
Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Do rozpuszczonej czekolady wlewamy barwnik i mieszając dokładnie go łączymy.
Niebieską czekoladę wylewamy na papier do pieczenia, tak by utworzyła się nam warstwa grubości 6 mm. Czekoladę pozostawiamy do lekkiego stężenia.
W miękkiej, niebieskiej czekoladzie wycinamy okna (1 x 2 cm) oraz okno do kabiny pilotów.
Wykonanie:
W upieczonej i przestudzonej, dłuższej babce zaokrąglamy przód i przecinamy go na połowę (wzdłuż)
Krótszą babkę ścinamy, wyrównujemy z góry. Przecinamy ją na pół wzdłuż, tak by powstały dwa paski. ļabki nie rozkładamy a jedynie wycinamy z prostokątów trójkąty, które posłużą nam na skrzydła - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Części, skrzydła przekładamy masa budyniową jak i również długą babkę - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Przełożone babki składamy, obkładamy je masą jogurtowo-kremówkową, układamy na niej nasze szyby i wkładamy tort na 3-4 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc) - zdjęci pomocnicze powyżej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/08/2014
comments powered by Disqus