Tort piętrowy Bliźniaków
Tak, tak tort upieczony z myślą o dwu-letnich bliźniakach. Miał być czekoladowy i zabawny - był czekoladowy bo i ciasto jak i krem z czekolady, nie zabrakło polewy czekoladowej a zabawy.... było co nie miara przy ściąganiu niesamowicie czekoladowych słodkości :-).





Składniki na dużą tortownicę o średnicy 30 cm oraz o średnicy 15 cm.
Przed każdym pieczeniem biszkoptu należy umyć, wysuszyć, natłuścić i oprószyć czysta bułką tartą tortownicę.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 30 cm):
- 3 x 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 x 3 całe duże jajka
- 3 x 80 g masła
- 3 x 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 x 3 łyżki mleka
- 3 x 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 x 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy 3/4 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rondelka wkładamy 80 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Całe jajka (3 sztuki) wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.
Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.
Składniki na biszkopty (tortownica o średnicy 15 cm):
- 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 3 x 1 całe duże jajko
- 3 x 40 g masła
- 3 x 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 x 1 łyżka mleka
- 3 x 1 łyżki gorzkiego kakao
- 3 x 1 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy 1/2 szklanki mąki pszennej/tortowej wraz z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do rondelka wkładamy 40 g masła i na małym palniku oraz ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Całe jedno jajko wbijamy do miski i dodajemy do nich cukier puder. Składniki miksujemy na jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopione masło oraz mleko - miksujemy. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki i dokładnie łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut , do tzw. suchego patyczka ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy na 10 minut w piekarniku by lekko przestygł a następnie wykładamy go z piekarnika , obracamy go do góry nogami , wyciągamy z tortownicy i przykrywamy dwoma czystymi i suchymi ścierkami.
Pieczemy jeszcze dwa razy taki biszkopt.
Składniki na masę czekoladową:
- 6 sztuk całych, surowych jajek (wielkość L)
- 400 g cukru kryształu
- 100 g gorzkiego kakao
- 250 ml mleka
- 500 g miękkiego masła
- 2 kieliszki spirytusu lub wódki
Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 15-20 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Składniki na polewę czekoladową na maśle:
- 220 g cukru pudru
- 75 g masła
- 75 g gorzkiego kakao
- 6 łyżki mleka
- 1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika.
Dodatkowo:
- 500 g domowego dżemu z porzeczek (mieszanych czarnych i czerwonych)
- 6 jajek niespodzienek
- 7 sztuk kinder czekoladek
- gwiazdki milki wey
- m&m
- czekoladki nadziewane
- trufe orzechowe
- krówki
- 2 opakowania kinder bueno
- 2 opakowania kinder cantry
- 3 batony lion
- jajka czekoladowe
Składniki na poncz:
- 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
- 1 kieliszek spirytusu
W niewielkiej misce łączymy alkohol wraz z naparem kawowym.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty nasączamy obustronnie ponczem i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz masą czekoladową - na pierwszy biszkopt nasączony pączem nakładamy 3 -4 łyżki dżemu, rozkładamy go równomiernie a następnie przykrywamy warstwą kremu czekoladowego, który przykrywamy biszkoptem czekoladowym. Powtarzamy ponownie czynność. Gdy mamy już przełożony biszkopt duży jego wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym. Tak samo postępujemy z mniejszymi biszkoptami-przekładamy dżemem i kremem czekoladowym a następnie jego wierzch i boki smarujemy kremem czekoladowym. Następnie przełożone masą biszkopty wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po upływie podanego czasu (gdy masa już stwardnieje i sklei dokładnie ze sobą biszkopty) wykładamy ciasta z lodówki i wierzch dużego ciasta obficie polewamy polewą czekoladową a następnie nakładamy na nie mniejsze ciasto, którego wierzch również polewamy polewą czekoladową. Teraz zaczynamy dekorowanie wszelakimi rodzajami słodkości jakie tylko uwielbiamy.
Ozdobiony tort umieszczamy na 3 godziny (a najlepiej na noc) do lodówki.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 08/11/2017
comments powered by Disqus