Tort orzechowy

Nie tak dawno były urodziny które musiałam uczcić tym co kocham najbadziej w słodkościach - orzechami włoskimi. Zaczerpnęłam z zapisków babci i upiekłam wykwintny tort orzechowy- na orzechowych biszkoptach bez dodatku mąki i z wyśmienitą masą orzechową.... po prostu na jednym kawałku się nie skończyło.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20-22 cm.

Formę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik


Składniki na biszkopt z orzechów włoskich:
  • 2 x 3 jajka (wielkość L)
  • 50 g x 3 startych na wiór orzechów włoskich
  • 30 g x 3 cukru pudru
  • 20 g x 3 mąki ziemniaczanej
  • 20 g x 3 kaszy manny

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek,stopniowo dodajemy przesiana mąkę ziemniaczaną - miksujemy. Następnie wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Na sam koniec dodajemy starte orzechy, które delikatnie mieszamy łyżka drewnianą.

Surową masę przelewamy do tortownicy. Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Z podanego powyżej przepisu pieczemy jeszcze dwa biszkopty.


Składniki na masę orzechową:
  • 500 g miękkiego masła
  • 300 g zmielonych orzechów włoskich
  • 10 łyżek cukru kryształu
  • 125 ml mleka
  • kieliszek nalewki orzechowej/ orzechówki

Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy do niej cukier kryształ. Rondelek ze składnikami wstawiamy na mały palnik. Składniki powoli gotujemy na syrop, ściągamy z palnika i dodajemy zmielone orzechy włoskie.

Miękkie masło przekładamy do makutry / miski i ucieramy / miksujemy je na puch. Do utartego tłuszczu powoli przekładamy syrop z orzechami oraz wlewamy orzechówkę - ucieramy.


Do ozdoby:
  • 100 g płatków migdałowych,
  • 60 g orzechów włoskich
  • ciastka typu oreo
  • czekoladki typu kinder
  • białe draże np. kokosowe
  • 2 łyżki startych orzechów włoskich
  • 2 kieliszkiorzechówki
  • 1/3 szklanki wody

Wodę z alkoholem mieszamy w misce- poncz do nasączenia biszkoptów orzechowych.


Wykonanie:

Każde z trzech biszkoptów nasączamy pączem i przekładamy masą orzechową- zdjęcia pomocnicze powyżej. Ostatni blat ciasta oraz jego boki również smarujemy porcją kremu. Na wierzch tortu wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego) 12 rozetek. Bok tortu zdobimy płatkami migdałowymi. Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce przez około 12 godzin. Następnie tuż przed podaniem tort z wierzchu posypujemy startymi orzechami włoskimi a jego rozetki zdobimy połówkami orzechów włoskich, ciastkami typu oreo, kokosowymi drażami oraz czekoladkami.

Podajemny.

Smacznego


Data publikacji: 15/11/2018


comments powered by Disqus