Tort orzechowo-czekoladowo-śmietankowy
Niesamowita eksplozja smaku uzyskana dzięki połączeniu czekolady, orzechów laskowych i śmietany kremówki.





Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 20 cm.
Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.
Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 2 opakowania sypkiego czekoladowego budyniu ( 2 x 40g)
- 1 łyżka duża gorzkiego kakao
- 4 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do tortownicy.
Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku by przestygł.
Składniki na biszkopt orzechowy:
- 2 jajka
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 łyżeczki mielonych/ startych orzechów laskowych ( orzechów włoskich)
- 2 łyżki cukru pudru
- otarta skórka z 1/2 cytryny
Białka oddzielamy od żółtek.
Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy bułkę tartą , otartą skórkę z cytryny i orzechy. Wszystko dokładnie łączymy.
Surową masę przelewamy do tortownicy. Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Masa orzechowa:
- 250 g miękkiego masła
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 150 g zmielonych orzechów laskowych
- otarta skórka z jednej dużej cytryny
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 225 ml wody
- 1/2 szklanki cukru kryształu
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier kryształ oraz cukier waniliowy. Rondelek ze składnikami wstawiamy na mały palnik. Składniki powoli gotujemy na gęsty syrop ( syrop jest gotowy gdy nabierzemy go na łyżkę i będziemy go wylewać ma ciągnąć się jedną nitką ). Powstały syrop ściągamy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Miękkie masło przekładamy do makutry / miski i ucieramy / miksujemy je na puch. Do utartego tłuszczu powoli wlewamy syrop - ucieramy. Następnie dodajemy orzechy oraz skórkę otartą z cytryny i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Powstała masę przekładamy do lodówki by lekko stwardniała.
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 30% -36%
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 1/6 szklani gorącej wody
Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy do niej żelatynę. Składniki energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo ( po jednej łyżce) dodajemy cukier puder. Składniki dobrze łączymy ze sobą. Następnie do ubitej kremówki wlewamy letnią żelatynę - miksujemy.
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%-36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g całych orzechów laskowych
- 70 g mlecznej czekolady
- 2-3 kieliszków rumu
- 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej - gorzkiej
Śmietanę kremówkę wlewamy do miski i ubijamy ja na sztywno. Pod koniec ubijania do kremówki dodajemy cukier puder a następnie dokładnie łączymy składniki.
Mleczną czekoladę łamiemy na małe kawałeczki i przekładamy je do niewielkiej miseczki metalowej/ plastikowej / szklanej. Miskę z czekoladą umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Podczas roztapiania się czekolady mieszamy ja od czasu do czasu. Roztopioną czekoladę wylewamy na folie aluminiową ( tak by powstała warstwa o grubości 5 mm). Folię z czekoladą wkładamy do lodówki by zastygła - na około 1 godzinę. Po upływie podanego czasu, czekoladę wyciągamy z lodówki i za pomocą foremki wycinamy z niej wzorek na kształt listka. Za pomocą wykałaczki dodatkowo go zdobimy ( zdjęcie poniżej).
Wykonanie:
Przestygnięty czekoladowy biszkopt przecinamy tak by powstały nam dwa krążki. Na talerz kładziemy jeden krążek. Krążek czekoladowy namaczamy rumem. Na biszkopt kładziemy 1/2 część masy orzechowej a na nią 1/2 masy śmietanowej. Masę śmietanową przykrywamy biszkoptem orzechowym , który wcześniej obustronnie nasączyliśmy alkoholem. Na biszkopt kładziemy ponownie 1/2 masy orzechowej a na nią masę śmietanową. Masę śmietanową przykrywamy czekoladowym biszkoptem, który obustronnie nasączyliśmy wcześniej alkoholem. Tam przygotowane ciasto przekładamy od godziny do dwóch do lodówki. Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą czekoladową na którą od razu układamy listki z mlecznej czekolady. Na listki przyklejamy, za pomocą polewy czekoladowej całe orzechy laskowe. Trochę, całych orzechów laskowych kładziemy na środku tortu. Brzegi tortu smarujemy kremówką ( 2/3 porcji którą przygotowaliśmy bez żelatyny), pozostałą jej część przekładamy do worka cukierniczego. Następnie brzegi tortu obsypujemy zmielonymi orzechami. Za pomocą worka cukierniczego 0 w którym mamy jeszcze trochę kremówki - zdobimy brzeg tortu, wyciskając kleksy.
Podajemy.
Smacznego
Przydatne linki:
ciasteczkowy-potwor.pl/biszkopt-z-budyniami-czekoladowymi
ciasteczkowy-potwor.pl/biszkopt-orzechowy-na-bulce-tartej
ciasteczkowy-potwor.pl/masa-orzechowa-babci-jasi
Data publikacji: 11/05/2013
comments powered by Disqus