Tort na 30 -lecie
Chciałam zrobić ciekawą, śmieszną a zarazem pyszną niespodziankę rodzicom na ich 30 -lecie małżeństwa i chyba wszystkie moje założenia zrealizowałam.





Składniki na tortownicę średnicy 30 cm oraz 15 cm.
Przed pieczeniem każdego biszkoptu należy dobrze natłuścić margaryna formę i dokładnie oprószyć świeżą bułką tartą.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt orzechowo - kawowy ( tortownica średnicy 30 cm):
- 12 całych jajek ( wielkość L)
- 525 g cukru pudru
- 500 g orzechów włoskich zmielonych na pył
- 2 łyżki świeżej bułki tartej
- 6 łyżek zmielonej drobno kawy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
W misce mieszamy zmielone orzechy włoskie, kawę oraz bułkę tartą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy składniki na pulchną, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy składniki.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Ubite białka przekładamy do masy jajecznej i bardzo delikatnie, za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Gdy mamy już jednolitą masę , stopniowo dosypujemy do niej wymieszane orzechy z kawą i bułką tartą. Delikatnie wszystko mieszamy.
Gotowy surowy biszkopt przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut - do tzw suchego patyczka ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczony biszkopt wykładamy z piekarnika, biszkopt w tortownicy przykrywamy drewniana deską i obracamy ciasto do góry dnem ( razem z deską). Dzięki takiemu zabiegowi nie będziemy mieć biszkoptu z " górką". Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na biszkopt orzechowo-kawowy (tortownica średnicy 15 cm):
- 2 jajka ( wielkość L)
- 4 łyżki cukru pudru
- 80 g orzechów włoskich zmielonych na pył
- 0,5 łyżki świeżej bułki tartej
- 1 łyżka zmielonej drobno kawy
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
W misce mieszamy zmielone orzechy włoskie, kawę oraz bułkę tartą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do żółtek dodajemy cukier puder i ucieramy składniki na pulchną, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy składniki.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Ubite białka przekładamy do masy jajecznej i bardzo delikatnie, za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki. Gdy mamy już jednolitą masę , stopniowo dosypujemy do niej wymieszane orzechy z kawą i bułką tartą. Delikatnie wszystko mieszamy.
Gotowy surowy biszkopt przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy w 140-150 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw suchego patyczka ( piekarnik elektryczny , funkcja termoobieg). Upieczony biszkopt wykładamy z piekarnika, biszkopt w tortownicy przykrywamy drewniana deską i obracamy ciasto do góry dnem ( razem z deską). Dzięki takiemu zabiegowi nie będziemy mieć biszkoptu z " górką". Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego ( 3 x 40 g) bez cukru
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 surowe żółtka
- 800 ml mleka
- 400 g miękkiego masła
- 2 kieliszki spirytusu lub wódki
Do rondla wlewamy 600 ml mleka. Rondel wstawiamy na najmniejszy palnik i doprowadzamy do jego zagotowania. Resztę mleka( 200 ml) wlewamy do garnuszka. Dodajemy do niego budynie, cukier i surowe żółtka. Wszystko energicznie łączymy na jednolitą masę. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Powstały budyń gotujemy około 5 minut, cały czas go mieszając by nie przywarł nam do spodu. Ugotowany budyń ściągamy z palnika, przykrywamy talerzykiem / pokrywką i odstawiamy do przestygnięcia.
Miękkie masło przekładamy do makutry i ucieramy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo (po łyżce) zimny budyń na przemian z alkoholem i dokładnie rozcieramy składniki. Gotową masą przekładamy do lodówki by lekko stwardniała.
Lekko stwardniałą masę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką, w kształcie gwiazdki.
Składniki na karmel:
- 300 g cukru kryształu
- 100 g igiełek migdałowych
- 1/4 szklanka zimnej wody
Na stolicy rozkładamy dość duży płat papieru do pieczenia.
Na suchą, czystą patelnię wsypujemy cukier kryształ. Patelnię kładziemy na małym palniku i na małym ogniu roztapiamy cukier. Cukier mieszamy by się nie spalił. do roztopionego cukru ( kolor brązowy) wlewamy wodę i szybko mieszamy, następnie wsypujemy orzechy - mieszamy.
Na płat papieru do pieczenia cienko rozprowadzamy powstała masę. Musimy robić to energicznie bo karmel szybko twardnieje. Karmel pozostawiamy na 20 minut by stwardniał.
Zastygnięty karmel łamiemy na drobne kawałki - przykrywamy go drugim płatem papieru do pieczenia , ścierką i za pomocą wałka tłuczemy go.
Składniki na marcepan:
- 200 g zmielonych na pył migdałów ( bez skórki)
- 200 g cukru pudru
- 1/4 -13 szklanki alkoholu amaretto
Do miski wsypujemy zmielone migdały, cukier puder i zalewamy je alkohole. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne , gładkie ciasto.
Składniki na masę cukrową:
- 1/6 szklanki gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej ( sypkiej)
- 2 łyżeczki glukozy
- 400 g cukru pudru
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę z glukozą.
Do miski przesypujemy cukier puder i wlewamy do niego rozpuszczona żelatynę z glukozą. za pomocą łyżki łączymy składniki. Powstała masa powinna mieć elastyczna konsystencję. Jeśli masa cukrowa nie jest za mało elastyczna i klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę cukru pudru. Gotową masę wkładamy do woreczka śniadaniowego by nam nie stwardniała.
Dodatkowo:
- białe / srebrne perełki cukrowe
- czekoladowe kulki ryżowe ( 60 g)
- czekoladowe literki
- biały i czerwony pisak lukrowy / cukrowy
- 2 łyżki czekolady do smarowania
- żółty, czerwony, fioletowy, zielony, niebieski barwnik spożywczy - po kilka kryształków
- 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki wódki lub innego mocnego alkoholu
Wykonanie:
Upieczonemu, zimnemu biszkoptowi ściągamy obręcz i za pomocą ostrego noża lub nitki bawełnianej dzielimy go na 3 równe części.
Dwa biszkopty , obustronnie nasączamy alkoholem a jeden krążek ciasta tylko z jednej strony i od niego zaczynamy.
Na biszkopt równomiernie wyciskamy masę za pomocą worka cukierniczego, masę posypujemy karmelem z orzechami na który ponownie równomiernie rozkładamy masę ( wyciskamy z worka). Masę przykrywamy biszkoptem, który dwustronnie nasączyliśmy alkoholem i ponownie nakładamy masę, karmel masę i przykrywamy biszkoptem. Boki tak złożonego ciasta wyrównujemy ( lekko obcinamy ostrym nożem).
Stolnicę lekko podsypujemy cukrem pudrem i wałkujemy na nim białą masę cukrową na grubość 3-4 mm. Płat masa oprószamy cukrem pudrem, zwijamy na wałek i rozwijamy go na torcie. Dokładnie dociskamy masę do boków tortu, nadmiar obcinamy. Za pomocą noża, na obręczy ciasta, robimy ukośne nacięcia i układamy na nich po 3- 4 sztuki srebrnych perełek cukrowych. Ciasto wkładamy do klosza a następnie do lodówki.
Robimy ozdoby :
Łóżko: z małego, upieczonego i przestudzonego biszkoptu wycinamy prostokąt ( obcinamy mu boki , które odkładamy na bok - jeszcze się przydadzą). Ciasto przecinamy podłużnie na dwie równe części. Z jednego boku wycinamy dwa podłużne prostokąty , długości 10 cm i szerokości 5 x 5 mm - będą to belki do łóżka
Oba biszkopty prostokąty nasączamy dwustronnie alkoholem. Na pierwszy biszkopt wyciskamy masę ( z worka cukierniczego), równomiernie rozkładamy na nią karmel z orzechami a na niego jeszcze raz masę. Masę przykrywamy biszkoptem. Jeden z krótszych boków prostokąta smarujemy masę i przyklejamy za jej pomocą jeden z półokręgów a po jej boku po jednej belce - zdjęcie pomocnicze powyżej. Czekoladą do smarowania , smarujemy belki i półokrąg łóżka i ich wierzch zdobimy czekoladowymi kulkami ryżowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki by masa dobrze nam zastygła.
Ozdoby z marcepanu:
Z powstałego marcepanu odcinamy 1/3 jego część i kształtujemy z niej - głowy, ręce i tułowie dla naszych ludków. Następnie odcinamy około 1 łyżeczki marcepanu który barwimy gorzkim kakaem i czekoladowej masy robimy włosy dla naszych ludzików i wąsy. Za pomocą pisków lukrowych i ryżowych kulek czekoladowych rysujemy usta, policzki oraz oczy. Nos robimy z niezabarwionego marcepanu.
Dwie łyżki marcepanu barwimy na niebieski, wałkujemy na grubość 5 mm i wycinamy z niego dwa prostokąty o wymiarach 3 cm x 5 cm. Składamy lekko w pół i na jednej powstałej książce, za pomocą czerwonego pisaka lukrowego piszemy " 102 wymówki" ( dla kobiety) a na drugiej "101 pozycji" ( dla mężczyzny).
Ponownie z masy marcepanowej odcinamy około 1 łyżeczki produktu, barwimy go czerwonym barwnikiem spożywczym, wałkujemy na grubość 2-3 mm i za pomocą foremki wycinamy dwa serca. Powinno nam zostać trochę czerwonej masy więc wałkujemy ją na na grubość 3 mm i wycinamy z niej dwa małe prostokąty o wymiarach 1 x 1,5 cm - będą to małe poduszki.
Pozostałą masę marcepanową, która nam została dzielimy na pół i do jednej części dodajemy żółty barwnik a do drugiej fioletowy.
Żółtą masę umieszczamy miedzy dwoma płatami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość 1-2 mm ( będzie to nasze prześcieradło do łóżka).
Fioletowy marcepan również umieszczamy miedzy dwoma płatami papieru i najpierw wałkujemy go na grubość 3 -4 mm , wycinamy dwa prostokąty o wymiarach 2 x 3 cm. Ponownie wałkujemy płat marcepanu na grubość 2-3 mm a następnie wycinamy z niego prostokąt o wymiarach 5 x 8-9 cm. Z pozostałości robimy małe kuleczki z których zrobimy obszycie dla kołdry. Kołderkę dowolnie zdobimy wyciskając na niej różne wzorki.
Teraz zdobimy nasze łóżko - na prostokątną część łóżka równomiernie rozkładamy żółty płat masy marcepanowej - nadmiar odcinamy. Następnie układamy poduszki duże i małe na nich ludziki , które przykrywamy fioletową kołdrą a na niej wyciągamy ręce ludzików, którzy trzymają swoje książki.
Wykładamy okrągły tort z lodówki i na jego centrum / środku umieszczamy łóżko. Z jednej strony naklejamy literki czekoladowe - imiona , które przyklejamy białym pisakiem cukrowym / lukrowym; na środku lata a z kolejnej strony pozostałe frazy.
Tort umieszczamy na noc do lodówki by dobrze się "skleił".
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/01/2014
comments powered by Disqus