Tort marchewkowy z mascarpone i orzechami
Prosty w wykonaniu, zdrowy bo z dodatkiem orzechów włoskich oraz marchewki piernik, który przełożony serkiem mascarpone wymieszanym ze śmietaną kremówką jest idealnym sposobem na jesienno-zimowe dni by umilić sobie życie.





Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm.
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na piernik marchewkowo - orzechowy:
- 3 x 1/2 szklanki mąki pszennej/ tortowej
- 3 x 1/3 szklanka oleju słonecznikowego/ rzepakowego
- 3 x 1/2 szklanki na drobnych oczkach startej marchewki
- 3 x 2 jajka (wielkość M)
- 3 x 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 x 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 3 x 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 x 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 x 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną oraz przyprawą do piernika.
Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy. Do utartych jaj dodajemy na przemian olej, przesiane składniki a na sam koniec utartą marchew oraz orzechy włoskie. Całość dokładnie ucieramy.
Surową masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu ciasto wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z podanych składników pieczemy jeszcze dwa jednakowe ciasta.
Składniki na masę śmietanową:
- 500 g serka mascarpone
- 800 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 26%
- 2-3 łyżki cukru pudru
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany stopniowo dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki ze sobą (za pomocą miksera). Z gotowego krem odkładamy około 7 łyżek do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 32.
Dodatkowo:
- 130 g zmielonych na pył orzechów włoskich
- 60 g ciemnej czekolady
- białe perełki cukrowe
Ciemną czekoladę drobno siekamy i przekładamy ją do metalowej miski. Miskę umieszczamy we wrzącej wodzie i mieszając rozpuszczamy czekoladę.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone blaty piernika marchewkowo - orzechowego przekładamy masą śmietanową. Wierzch i boki również smarujemy masą śmietanową. Następnie boki ozdabiamy startymi orzechami włoskimi. Wierzch tortu, za pomocą worka cukierniczego zdobimy rozetkami śmietanowymi a natomiast środek rozpuszczona, ciemna czekoladą (za pomocą łyżeczki- rozprowadzamy stróżki czekolady nie wierzchu ciasta) oraz perełkami cukrowymi.
Tak przygotowany tort umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 24/11/2016
comments powered by Disqus