Tort makowo-śmietanowy
Sam jego wygląd mówi za siebie ale połączenie masy śmietanowej z makiem i tymi brzoskwiniami i tą galaretką.... Dla Wszystkich tych którzy obchodzą w tym tygodniu urodziny - sto lat.





Składniki na tort o średnicy 24 cm.
Tortownicę należy natłuścić i lekko oprószyć mąką.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na białkowca z makiem:
- 1/2 szklanki surowych białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju roślinnego / słonecznikowego / rzepakowego
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- szczypta soli
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy olej oraz aromat migdałowy (miksujemy), następnie wsypujemy suchy mak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.
Surowe ciasto z białek przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Z podanego powyżej przepisu pieczemy jeszcze dwa takie same ciasta.
Składniki na masę budyniową:
Składniki na masę:
- 300 g miękkiego masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( 2 x 40g)
- 1 całe jajko
- 5 łyżek cukru kryształu
- 700 ml mleka
- 1 kieliszek wódki
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu, całe jajko i cukier. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 600 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń , alkohol i rozcieramy. Do niewielkiej miski odkładamy 3-4 łyżki masy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, bez końcówki.
Dodatkowo:
- 1 puszka (850 ml) brzoskwiń w syropie
- 2 kieliszki wódki
- 1/3 szklanki zmielonego maku
- jedna wiśnia kandyzowana
- 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku brzoskwiniowym
- 150 ml wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy sypką galaretkę i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na różnej wielkości ćwiartki.
Syrop z brzoskwiń łączymy z alkoholem.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty obustronnie nasączamy syropem brzoskwiniowym połączonym z alkoholem (tylko jeden biszkopt nasączamy z jednej strony). Na pierwszy biszkopt, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy 1/3 część masy budyniowej, którą przykrywamy drugim biszkoptem. Na biszkopt ponownie wykładamy 1/3 część masy i przykrywamy biszkoptem. Pozostała częścią masy smarujemy brzegi i wierzch tortu. Brzegi naszego tortu obsypujemy mielonym makiem. Do rękawa cukierniczego wkładamy końcówkę Wilton nr 123 i przekładamy odłożoną masę (3-4 łyżki). Za pomocą worka cukierniczego, na wierzchu, przy brzegu tortu robimy rozetki - zdjęcie pomocnicze powyżej. Tak przygotowany tort wkładamy na 40-50 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy z lodówki, z wierzchu zdobimy je brzoskwiniami i wiśnią kandyzowana, polewamy lekko stężałą galaretką - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Ciasto ponownie wkładamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/10/2014
comments powered by Disqus