Tort "Łeb Konia"
Ten tort został upieczony i ozdobiony dla młodej miłośniczki koni. Wbrew pozorom jest on bardzo prosty w przygotowaniu i ozdobieniu. Efekt jest powalający ale za to smak smak nie do opisana.....





Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 26 cm.
Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.
Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.
Na kartce papieru należy odrysować okrągłą formę a następnie w odrysowanym okręgu rysujemy nasz łeb konia.
Składniki na biszkopt z orzechów włoskich:
- 3 jajka (wielkość L)
- 1,5 łyżka bułki tartej
- 6 łyżek mielonych/ startych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
- otarta skórka z 1/2 cytryny
Białka oddzielamy od żółtek.
Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy bułkę tartą , otartą skórkę z cytryny i orzechy. Wszystko dokładnie łączymy.
Surową masę przelewamy do tortownicy. Surowy biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Z podanego powyżej przepisu pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
Składniki na masę czekoladową:
- 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
- 200 g cukru kryształu
- 50 g gorzkiego kakao
- 125 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Mleko wlewamy do rondla, wstawiamy na palniku i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wsypujemy kakao i energicznie łączymy składniki. Powstała masę chwilę gotujemy by stała się gęsta. Gotową masę czekoladową ściągamy z palnika.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną, czekoladą oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Składniki na masę kawową:
- 1 całe, surowe jajko ( wielkość L)
- 70 g cukru kryształu
- 15 g kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki wrzącej wody
- 85 g miękkiego masła
- 1/2 kieliszek spirytusu lub wódki
Do szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę rozpuszczalną. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekłądamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Do ozdoby:
- kwiaty marcepanowe
- 120 g białego marcepanu
- kilka kryształków białego barwnika
- pisak czekoladowy
- lukrowy pisak koloru czerwonego
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- 60 g mlecznej czekolady
- 300 g powideł śliwkowych
Mleczną czekoladę ścieramy na tarle o drobnych oczkach
Marcepan barwimy na biało. Z 50 g białego marcepanu robimy kulę z której robimy oko konia. Z pozostałego marcepanu robimy lejce- między dwoma płatami papieru do pieczenia wałkujemy marcepan na grubość 5-6 mm. Z płatu wycinamy paski grubość 1-1,5 cm, za pomocą wykałaczki dziurkujemy.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty układamy jeden na drugim. Na górnym biszkopcie przykładamy naszą papierową formę łba konia i za pomocą ostrego noża wycinamy. Odpadnięte biszkopty pozostawiamy- przydadzą się nam do formowania pyska.
Wybieramy biszkopt, który będzie naszym bazowym- wycinamy w nim nozdrze i dziurę na oko. Z kawałków biszkoptów, które nam pozostały po wycięciu łba wycinamy ucho oraz nieduże kawałki, które pomogą nam uformować pysk- paski -zdjęcia powyżej.
Zaczynamy składanie tortu:
Podstawowy biszkopt smarujemy powidłami śliwkowymi (3 łyżki) na które wykładamy 1/3 masy czekoladowej. Masę czekoladową przykrywamy biszkoptem który ówcześnie posmarowaliśmy powidłami śliwkowymi (3 łyżki powideł). Na biszkopt wysmarowany powidłami wykładamy ponownie 1/3 masy czekoladowej, który przykrywamy biszkoptem bazowym obustronnie posmarowanym powidłami. Na bazowym biszkopcie układamy kawałki biszkoptowe, które ukształtują pysk konia. Tak złożony biszkopt smarujemy pozostała częścią masy czekoladowej - zdjęcia powyżej. Teraz zdobimy pysk konia - masę kawową przekłądamy do worka cukierniczego z małą, okrągłą końcówką. Za pomocą masy robimy grzywę końską. Umieszczamy teraz lejce, oko konia i dokańczamy zdobienia-nozdrza i ucho posypujemy startą czekoladą, nozdrza, oko oraz ucho podkreślamy czekoladowym pisakiem, w grzywę wpinamy marcepanowe kwiaty.
Tak przygotowany tort wkładamy na 12 godzin do lodówki by się dobrze masy "przegryzły".
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 02/06/2014
comments powered by Disqus