Tort czekoladowy z malinami
Zestawienie czekolady z owocami, a w szczególności z malinami, stanowi niesamowitą eksplozję smaków. Słodka masa w połączeniu z delikatną kwaśnością malin sprawia, że ciasto jest IDEALNE!





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę smarujemy margaryną i oprószamy lekko mąką pszenną / tortową.
Piekarnik włączamy do nagrzania.
Składniki na biszkopt:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
W misce za pomocą sitka przesiewamy ze sobą mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy białka i dodajemy do nich szczyptę soli. Za pomocą miksera białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy białka będą już ubite stopniowo ( najlepiej po jednej niepełnej łyżce) dodajemy do nich cukier puder - nie przestajemy miksować. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Po połączeniu się składników wyłączamy mikser i za pomocą łyżki drewnianej, mieszamy suche składniki z mokrymi.
Następnie surowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25-30 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt i na desce odwracamy go do góry nogami. Dzięki temu będzie równy, bez górki. Przykrywamy go tortownicą by ostygł.
Składniki na masę:
- 400 ml śmietanki kremówki do ciast i deserów 36%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki whisky
Do szklanki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą i mieszamy do uzyskania jednolitej cieczy. Do miski wlewamy zimną śmietanę kremówkę i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier puder a następnie gorzkie kakao. Ubijamy. Za pomocą łyżki dodajemy serek mascarpone i dalej ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i do powstałej masy powoli dolewamy letnią żelatynę oraz alkohol. Mieszamy.
Do dekoracji:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 kg świeżych malin
Łamiemy czekoladę na kawałki i umieszczamy je w małej misce a następnie zamaczamy ją w gorącej kąpieli wodnej. Rozkładamy arkusz papieru do pieczenia na który wylewamy roztopioną czekoladę. Gdy czekolada lekko stwardnieje należy papier z nią zwinąć w rulon i włożyć do lodówki. Po pół godzinie wyciągamy czekoladę z lodówki i odrywamy ją paskami od papieru.
Wykonanie:
Upieczony i ostudzony biszkopt przecinamy na dwie równe części. Na pierwszy biszkopt nakładamy 2/3 kremu czekoladowego i przykrywamy go drugim biszkoptem. Resztę kremu nakładamy na górę ciasta oraz smarujemy nim obręcz/ boki ciasta. Na bokach biszkoptu układamy paski czekolady. Następnie na górę tortu wysypujemy maliny.
Tort wkładamy na 2 -3 godziny do lodówki.
Smacznego
Data publikacji: 05/11/2012
comments powered by Disqus