Torcik czereśniowy - lekkie ciasto z musem i galaretką
W pełni sezon na owoce i to do tego wspaniałe, słodkie i kolorowe Polskie. Proponuje wykorzystać dziś do pieczenia wiśnie lub czereśnie. O to moja propozycja...





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę wykładamy po brzegi papierem do pieczenia.
Składniki na spód:
- 300 g suchych herbatników
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Herbatniki przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski.
Do rondla wkładamy masło oraz połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do ich połączenia - roztopienia. Powstała polewę ściągamy z palnika i wlewamy ja do miski z pokruszonymi herbatnikami. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki na jednolitą masę.
Powstała masą równo,wykładamy spód tortownicy. Tortownicę wkładamy na 30 minut do lodówki.
Składniki na mus wiśniowy / czereśniowy:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
- 2 opakowania cukru wanilianowego
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni
Wiśnie/ czereśnie, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia
Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego zmiażdżone owoce, cukier wanilianowy. Składniki miksujemy/ ubijamy na jednolitą masę ( około 5-10 minut). Następnie dodajemy lekko stężałą ale płynną galaretkę - miksujemy.
Dodatkowo:
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni/ czereśni
- 1 opakowanie sypkiej galaretki wiśniowej
- 400 ml gorącej wody
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie "śnieżki"
- 3-4 łyżki kolorowej posypki cukrowej
W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę a następnie pozostawiamy ja do lekkiego stężenia.
W misce ubijamy na sztywno "śnieżkę" z jogurtem naturalnym. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.
Wykonanie:
Z lodówki wyciągamy tortownicę z zastygniętym herbatnikowo -czekoladowym spodem. Na spód układamy wydrylowane wiśnie/ czereśnie ( połówki). Na owoce wylewamy mus owocowy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki by mus stężał.
Po upływie podanego czasu- na stężały mus wylewamy lekko stężała galaretkę - ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Przed samym podaniem ciasta - ciasto wykładamy z lodówki , zdobimy keksami bitej śmietany i zdobimy posypką cukrową.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/07/2013
comments powered by Disqus