Torcik czereśniowy - lekkie ciasto z musem i galaretką

W pełni sezon na owoce i to do tego wspaniałe, słodkie i kolorowe Polskie. Proponuje wykorzystać dziś do pieczenia wiśnie lub czereśnie. O to moja propozycja...

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy po brzegi papierem do pieczenia.


Składniki na spód:
  • 300 g suchych herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Herbatniki przekładamy do woreczka śniadaniowego i za pomocą wałka miażdżymy je na pył. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski.

Do rondla wkładamy masło oraz połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Rondel umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do ich połączenia - roztopienia. Powstała polewę ściągamy z palnika i wlewamy ja do miski z pokruszonymi herbatnikami. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki na jednolitą masę.

Powstała masą równo,wykładamy spód tortownicy. Tortownicę wkładamy na 30 minut do lodówki.


Składniki na mus wiśniowy / czereśniowy:
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania sypkiej galaretki wiśniowej
  • 2 opakowania cukru wanilianowego
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni lub czereśni

Wiśnie/ czereśnie, za pomocą blendera miażdżymy na jednolitą masę.

Galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego zmiażdżone owoce, cukier wanilianowy. Składniki miksujemy/ ubijamy na jednolitą masę ( około 5-10 minut). Następnie dodajemy lekko stężałą ale płynną galaretkę - miksujemy.


Dodatkowo:
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni/ czereśni
  • 1 opakowanie sypkiej galaretki wiśniowej
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie "śnieżki"
  • 3-4 łyżki kolorowej posypki cukrowej

W 400 ml gorącej wody rozpuszczamy galaretkę a następnie pozostawiamy ja do lekkiego stężenia.

W misce ubijamy na sztywno "śnieżkę" z jogurtem naturalnym. Ubitą śmietanę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego dowolną końcówką.


Wykonanie:

Z lodówki wyciągamy tortownicę z zastygniętym herbatnikowo -czekoladowym spodem. Na spód układamy wydrylowane wiśnie/ czereśnie ( połówki). Na owoce wylewamy mus owocowy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki by mus stężał.

Po upływie podanego czasu- na stężały mus wylewamy lekko stężała galaretkę - ponownie wkładamy ciasto do lodówki. Przed samym podaniem ciasta - ciasto wykładamy z lodówki , zdobimy keksami bitej śmietany i zdobimy posypką cukrową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/07/2013


comments powered by Disqus