Tęczowy tort

W brew pozorom bardzo prosty do zrobienia tort. Wykonany z kolorowych biszkoptów przełożony masą z białej czekolady i udekorowany wiórkami kokosowymi.

Ocena:
1 5

Składniki na tortownice o średnicy 20 cm.

Za każdym razem tortownice należy natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki ba biszkopty:
  • 5 dużych jajek
  • 5 dużych, kopiatych łyżek mąki pszennej / tortowej
  • 5 dużych , kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kryształków różnych barwników spożywczych (żółty, czerwony, niebieski, zielony, fioletowy, różowy)

Z podanych składników robimy 5 biszkoptów:

Do miski przesiewamy ze sobą jedną łyżkę mąki pszennej, jedną łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jedno jajko - białko rozdzielamy z żółtkiem. Do białka dodajemy kilka kryształków barwnika np. żółtego. Białko ubijamy na sztywna pianę a następnie dodajemy do niego cukier. Łączymy składniki. Następnie wlewamy żółtko. Ubijamy. Do masy jajecznej dosypujemy suche składniki i za pomocą łyżki drewnianej, mieszamy ze sobą składniki.

Czynność tą powtarzamy jeszcze 4 razy dodając różne barwniki.

Każdy biszkopt pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, do tzw. suchego patyczka.

Upieczone biszkopty odstawiamy do przestygnięcia.


Masa milka:
  • 700 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki cukru kryształu
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 kieliszka spirytusu

Do kubka wlewamy 200 ml mleka dodajemy do niego mąkę, budyń oraz cukier kryształ. Składniki łączymy na jednolitą masę. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i dodajemy do niego połamaną białą czekoladę. Składniki doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy masę z kubka. Powstały budyń gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając by nie przywarł do spodu rondla. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło z cukrem pudrem. Do utartego masła dodajemy zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy wlewamy alkohol który łączymy z masą.


Dodatkowo:
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 250 g marmolady z jabłek lub pomarańczy
  • 100 g wiórek kokosowych

W misce łączymy ze sobą marmoladę a alkoholem.


Wykonanie:

Pierwszy biszkopt smarujemy 1,5 łyżką marmolady z alkoholem. Na ciasto nakładamy 3-4 łyżki masy. Masę przykrywamy kolejnym biszkoptem, który został obustronnie pokryty marmoladą. Przekładamy masą.

Przełożony tort smarujemy z góry i po bokach cienką warstwą masy. Obręcz tortu obsypujemy niewielką ilością kokosu. Tort odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po upływie podanego czasu wyciągamy go z lodówki i jeszcze raz dokładnie smarujemy odłożoną wcześniej masą. Obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Tort najlepiej smakuje jak posiedzi przez noc w lodówce.

Smacznego


Data publikacji: 29/12/2012


comments powered by Disqus