Tatreletki z motylami z galaretki
W szufladzie od jakiegoś czasu goszczą biszkopty, kilka opakowań galaretek makarena oraz suszone brzoskwinie na słońcu. Postanowiłam coś z tymi składnikami zrobić. I tak biszkopty wymieszałam z czekoladą, wyłożyłam nimi foremki na tarteletki, ugotowałam budyń malinowy, ubiłam śmietanę z wanilią i z galaretek i brzoskwiń zrobiłam motyle. Wyszło smacznie :-).





Składniki na 15 sztuk.
Składniki na wyłożenie tarteletek:
- 400 g biszkoptów bez nadzienia (mogą być też herbatniki)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g roztopionego masła
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie i rozpuszczamy czekoladę.
W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy na pył ciastka.
Do miski przesypujemy rozkruszone biszkopty / herbatniki, dodajemy roztopione masło i czekoladę i za pomocą łyżki łączymy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki formy. Formę wylepioną ciastkam wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Składniki na nadzienie:
- 2 opakowanie sypkiego budyniu np. o smaku malinowym /wiśniowym (2x40 g)
- 650 ml mleka
- 3 łyżki cukru kryształu
Do kubka nalewamy 1/2 szklanki mleka i dodajemy budynie. Za pomocą rogalki lub też miksera, podane składniki łączymy na jednolitą masę.
W rondlu należy zagotować mleko z cukrem. Gdy składniki się już zagotują - do gotującego się mleka wlewamy surową masę z kubka. Powstały budyń należy gotować na bardzo małym ogniu przez około 5 minut, cały czas mieszając by nie przywarła do spodu rondla.
Gotowy budyń ściągamy z palnika.
Uwaga !!!! Budyń gotujemy dopiero gdy spody z biszkoptu są już gotowe.
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36 %
- 300 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru ( z dodatkiem ziaren wanilii)
- 4 opakowania galaretek "makarena"
- 8 sztuk brzoskwiń suszonych na słońcu
- 30 sztuk suszonych owoców Goji
Połówki galaretek dzielimy na dwie równe części - zdjęcia powyżej. Suszonym brzoskwinią obcinamy brzegi -będą to korpusy w naszych słodkich motylach.
Śmietanę kremówkę wraz z cukrem pudrem wlewamy do miski i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy serek mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego
Wykonanie:
Gdy nasze spody ciasteczkowe zastygną już w foremkach napełniamy je po brzegi budyniem malinowym i pozostawiamy do jego ostygnięcia (gdy budyń lekko przestygnie tarteletki umieszczamy w lodówce na około 30 minut). Na wierzch budyniu, za pomocą worka cukierniczego wykładamy masę śmietanowo-serową którą z wierchu zdobimy galaretkami, suszonymi brzoskwiniami i owocami Goji tak by nasza kompozycja przypominała motyla - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/05/2016
comments powered by Disqus