Tarteletki ze śliwkami, kruszonką i lukrem
Oj dawno mnie nie było... ale teraz postaram się bywać częściej :-). Specjalnie dla Was na ostatnią chwilę, bo i owoce się już kończą tarteletki ze śliwkami i kruszoną. Proste, pyszne i niesamowicie łatwe do wykonania. Po prostu - polecam





Przepis na 12 sztuk tarteletek.
- 5 g margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.
Użyłam sylikonowych foremek więc nie było potrzeby ich natłuszczać.
Przepis na kruchy spód:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 250 g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 6 łyżek cukru kryształu
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 250 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 300 g śliwek
Owoce myjemy, drylujemy i kroimy w większą kostkę.
Wykonanie:
Po upływie 2 godzin wykładamy ciasto z lodówki i stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem. Surowe tarteletki wypełniamy owocami a ich wierzch posypujemy mocno kruszonką.
Tarteletki umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Upieczone, przestudzone babeczki,polewamy słodkim lukrem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/11/2018
comments powered by Disqus