Tarteletki ze śliwkami, kruszonką i lukrem

Oj dawno mnie nie było... ale teraz postaram się bywać częściej :-). Specjalnie dla Was na ostatnią chwilę, bo i owoce się już kończą tarteletki ze śliwkami i kruszoną. Proste, pyszne i niesamowicie łatwe do wykonania. Po prostu - polecam

Ocena:
1 5

Przepis na 12 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.

Użyłam sylikonowych foremek więc nie było potrzeby ich natłuszczać.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.


Składniki na kruszonkę:
  • 150 g mąki
  • 75 g masła
  • 6 łyżek cukru kryształu

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.


Składniki na lukier z białek:
  • 2 surowe białka z jajek
  • 250 g cukru pudru
  • na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)

Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.


Dodatkowo:
  • 300 g śliwek

Owoce myjemy, drylujemy i kroimy w większą kostkę.


Wykonanie:

Po upływie 2 godzin wykładamy ciasto z lodówki i stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem. Surowe tarteletki wypełniamy owocami a ich wierzch posypujemy mocno kruszonką.

Tarteletki umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.

Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Upieczone, przestudzone babeczki,polewamy słodkim lukrem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/11/2018


comments powered by Disqus