Tarteletki z porzeczkami i bezą

Kruche ciasto jest wieczne, nie zawodne, niesamowicie pyszne, a do tego kwaśne porzeczki- już się na nie sezon kończy więc trzeba je jeść póki są.... Na przełamanie kwaśności beza .....I czego chcieć jeszcze od życia ??? :)

Ocena:
1 5

Przepis na 12 sztuk tarteletek.


  • 5 g margaryny
  • 2 łyżki mąki pszennej

Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.

Użyłam sylikonowych foremek więc nie było potrzeby ich natłuszczać.


Przepis na kruchy spód:
  • 2 pełne szklanki mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 5-6 minut - lekko je podpiekamy (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg)


Składniki na farsz:
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 500 g porzeczek (czerwonych, białych, czarnych)

Do rondla wsypujemy umyte i przebrane porzeczki, dodajemy do nich cukier. Składniki umieszczamy na najmniejszym palniku i na małym ogniu smażymy je - farsz przesmażamy około 30 minut (aż odparuje woda). Gotowy dżem ściągamy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Składniki na bezę:
  • 2 surowe białka (z jajek wielkości L)
  • 100 g cukru kryształu
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier- składniki łączymy na błyszczącą pianę. Do piany dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę aż składniki się dobrze połączą.


Wykonanie:

Podpieczone babeczki wykładamy dżemem porzeczkowym (po same jej brzegi a nawet i bardziej). Na farsz nakładamy sporą ilość bezy (za pomocą worka cukierniczego wyciskamy beziki).

Tak przygotowane babeczki zapiekamy ponownie w 140 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 31/08/2020


comments powered by Disqus