Tarteletki z mirabelkami

Pyszne, kruche tarteletki z sezonowymi mirabelkami. Farsz lekko kwaskowy a reszta sama słodycz.

Ocena:
1 5

Składniki na 8 sztuk tarteletek.

Foremki należy przed pieczeniem natłuścić i lekko oprószyć mąka pszenna / tortową.

Przed pieczeniem ciastek należy dobrze nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 220 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 40 g sypkiego budyniu waniliowego

Dodatkowo:
  • 500 g wydrylowanych śliwek mirabelek
  • 1 surowe białko
  • 4 łyżki brązowego cukru

Białko przekładamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Surowe żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą , gładką , jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesypujemy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sypki budyń. Dodajemy pokrojoną w kostkę margaryn a także masę jajeczną. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i przekładamy na godzinę do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je w proporcji 2/3 do 1/3. Stolnicę podsypujemy lekko mąką. Większą część ciasta wałkujemy na grubość 5 mm. Za pomocą foremek na tarteletki wycinamy okręgi (zdjęcie poniżej). Okręgi dociskamy do ścianek formy. Pozostałe ciasto również wałkujemy na grubość 5 mm i kroimy je na paseczki o szerokości 4-5 mm. Długość pasków nie ma tu zbytnio znaczenia.

Do foremek wyłożonych ciastem nakładamy farsz z owoców. Owoce przykrywamy kratką z pasków ciasta.
Nałożoną kratkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy brązowym cukrem.

Tarteletki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor ( funkcja piekarnika termoobieg).

Upieczone tarteletki wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ciastka wyciągamy z foremek i podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-kruche-z-surowymi-zoltkami-i-budyniem


Data publikacji: 16/09/2013


comments powered by Disqus