Tarteletki z malinami i masą michałkową

A może tarteletki z malinami i michałkową masą?

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Foremki na tarteletki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką) chyba, że posługujemy się silikonowymi.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 4 szklanki mąki krupczatki
  • 4 surowe żółtka
  • 400 g masła lub dobrej margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy okręgi wielkości naszych foremek. Wyciętymi kołami wypełniamy foremki na tarteletki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i obciążamy groszkiem (kładziemy niewielki kawałek papieru do pieczenia na ciasto i zasypujemy go groszkiem).

Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.


Składniki na wkładkę owocową:
  • 2 opakowania sypkiej galaretki np. o smaku malinowym, truskawkowym
  • 600 g malin np. świeżych, mrożonych ale mogą być też z kompotu

Maliny umieszczamy w rondelku, dodajemy do nich sypkiej galaretki. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i przesmażamy je ze sobą około 15-20 minut. Gotową masę ściągamy z palnika.


Składniki na masę michałkową:
  • 150 g cukierków/ czekoladek "michałki"
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (1 x 40 g)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 200 ml mleka
  • 50 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • 1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)

Cukierki/ pomadki "michałki" ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało "michałku" najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 150 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 30 minut do lodówki by stwardniała.


Dodatkowo:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 g malin

Do niewielkiego rondelka przekładamy masło i drobno połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy do roztopienia a następnie dokładnego połączenia się składników. Powstała masę/ polewę czekoladową ściągamy z palnika. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia ale nie stwardnienia. Gdy powstanie nam już gęsta polewa przekładamy ją na czysty papier do pieczenia. Równomiernie rozkładamy masę. Papier z czekoladą wkładamy na 20 minut do lodówki by czekolada lekko nam stwardniała. Następnie za pomocą koła metalowego wykrywamy z czekolady okręgi, które ponownie wkładamy do lodówki by stwardniały.


Wykonanie:

Upieczone, przestudzone babeczki napełniamy do połowy wkładką malinową na którą wykładamy masę michałkową. Masę michałkową przykrywamy okręgami czekoladowymi.

Tak przygotowane tarteletki wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Tuż przed podaniem babeczki zdobimy malinami i lekko oprószamy gorzkim kakaem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/08/2015


comments powered by Disqus