Tarteletki z kremem czekoladowym, gruszką i bakaliami
Słodkości z gruszkami ciąg dalszy...





Przepis na 6 sztuk tarteletek.
- 5 g margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.
Przepis na kruchy spód:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 250 g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.
Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.
Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę budyniową:
- 300 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru (2x 40 g)
- 2 łyżki cukru kryształu
- 125 g miękkiego masła
- 20 ml wódki
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka w którym rozpuszczamy budyń oraz cukier.
Do rondla wlewamy 500 mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka wlewamy płynne składniki z garnuszka. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez 5 minut, cały czas go mieszamy by nie przywarł do dna naczynia. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze rozcieramy masło na puch. Do roztartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy. Do powstałej masy dodajemy alkoholi i ucieramy go na jednolity krem.
Dodatkowo:
- 3 gruszki
- 6 sztuk orzechów laskowych
- 6 sztuk migdałów
- 6 sztuk suszonej żurawiny
- 50 g ciemnej polewy czekoladowej
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, przecinamy na pół, wycinamy im gniazda.
Polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone babeczki, po same brzegi wypełniamy kremem czekoladowym. Krem z wierzchu polewamy polewą czekoladową . Na środku tarteletki wykładamy polówkę gruszki którą zdobimy bakaliami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 16/08/2017
comments powered by Disqus