Tarteletki z jogurtem, kokosem i brzoskwiniami
Dziś moją propozycją są kruche tarteletki z wkładką jogurtowo-kokosową, kilka plasterków brzoskwini, biała czekolada dla podkręcenia smaku i jeszcze trochę kokosu-prażonego.





Przepis na 6 sztuk tarteletek.
- 5 g margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.
Przepis na kruchy spód:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 250 g margaryny lub masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.
Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.
Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
Upieczone babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na mus:
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka masła
- 60 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki wrzącej wody
We wrzątku rozpuszczamy żelatynę spożywcza i pozostawiamy ja do przestygnięcia (żelatyna ma być płynna nie stężała).
Na patelni, na łyżeczce masła podprażamy wiórki kokosowe a następnie pozostawiamy je do przestygnięcia - mają być zimne.
W misce mieszamy jogurt naturalny wraz z miodem, podprażonymi, zimnymi wiórkami kokosowymi oraz lekko stężałą żelatyną.
Dodatkowo:
- 3 duże brzoskwinie
- 1 łyżeczka masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 50-60 g białej polewy czekoladowej
Brzoskwinie myjemy, wycinamy im gniazda a następnie kroimy na ćwiartki (około 1 cm grubości).
Na patelni, na łyżeczce masła podprażamy wiórki kokosowe a następnie pozostawiamy je do przestygnięcia - mają być zimne.
Białą polewę czekoladową rozpuszczamy według wskazań na opakowaniu.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone tarteletki napełniamy po same brzegi farszem jogurtowo-kokosowym i pozostawiamy go do lekkiego stężenia (około 20 minut w lodówce). Następnie na wierzch wykładamy ćwiartki brzoskwiń- lekko je wciskamy w mus. Tak przygotowane wykładamy na 30 minut do lodówki by mus dobrze stężał. Tuż przed podaniem tarteletki polewamy obficie biała czekoladą a w szczególności końce stykających się ćwiartek brzoskwiń i posypujemy prażonym kokosem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/08/2017
comments powered by Disqus