Tarteletki z cukinią i kurczakiem
Smaczna i szybka przekąska która nie jest pracochłonna, ani trudna i do tego nie wymaga dużej ilości składników. Tarta jest delikatna i bardzo smaczna. Można ją zjeść na ciepło i na zimno, a gdy zostanie kawałek, można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie tak jak robi to mój mąż Polecam i smacznego!





Przepis na 6 sztuk tarteletek.
- 5 g margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
Margarynę umieszczamy w małym rondelku i roztapiamy na wolnym ogniu. Roztopioną margaryną, za pomocą pędzla kuchennego smarujemy foremki na tarteletki. A następnie oprószamy je mąką.
Przepis na kruchy spód:
- 2 pełne szklanki mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 200 g margaryny lub masła
- 1/2 łyżeczki soli
Na stolnice za pomocą sitka przesiewamy mąkę wraz z solą. Margarynę / masło kroimy w kostkę i dodajemy do suchych produktów. Wlewamy żółtka. Z podanych składników wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę którą wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Warto jest przykryć ciasto na przykład folią spożywczą żeby nie przesiąkło zapachami lodówki.
Po upływie tego czasu stolnice podsypujemy niewielka ilością mąki. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość 4-5 mm. Podsypujemy je mąką i zwijamy na wałek. Układamy sobie foremki na odbiciu ciasta i rozkładamy na nie placek. Lekko dociskamy każdy powstały okrąg do spodu foremki. Ręka wycinamy ciasto które dopasowało się do foremki. Nakłuwamy je widelcem.
Tarteletki z ciastem umieszczamy w piekarniku i pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 12 minut - do uzyskania złotego koloru.
Składniki na farsz:
- 250 g piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1 cukinia
- 1 mała czerwona cebula
- sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem do smaku
Cukinię myjemy, kroimy w plastry lub ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki.
Kurczaka należy opłukać, osusz i pokrój w niewielkie paski. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego przyprawy oraz kurczaka - podsmażamy. Gotowego kurczaka ściągamy z palnika.
Składniki na masę jajeczną:
- 4 jajka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 200 g sera typu mozzarella
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do miski dodajemy jajka, lekko je podbijamy i dodajemy do nich jogurt, śmietankę oraz przyprawy. Dodajemy startą mozzarelle i ponownie mieszamy.
Wykonanie:
Na podpieczone spody układamy posiekana cebulę, cukinię oraz usmażonego kurczaka. Całość zalewamy masą jajeczną z mozzarellą. Tarteletki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 50 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu tarteletki zjadamy na ciepło lub zimno.
Smacznego
Data publikacji: 26/07/2017
comments powered by Disqus