Tarteletki serowo-kremówkowe z wiśnią
Pyszne, czekoladowe ciasto, serowo-kremówkowa mas, wiśnie przed chwila zerwane z drzewa ... a ile było przy tym śmiechu, zabawy i poznawania czegoś nowego przez mojego Skarba małego.





Składniki na 12 sztuk.
Składniki na spód:
- 400 g suchych ciastek bez nadzienia np. biszkoptów lub herbatników
- 250 g gorzkiej czekolady
Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję.
Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.
Do ciastek wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powstała masą wykładamy foremki silikonowe, wyklejając ich dno i boki (najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Foremki wstawić na godzinę do lodówki.
Masa z serowo-śmietanowa:
- 500 g białego sera z wiaderka
- 400 ml śmietany kremówki
- 5 łyżek cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki gorącej wody
W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy biały ser. Dokładnie łączymy (miksujemy) składniki.
Do powstałej masy wlewamy rozpuszczoną żelatynę, którą dokładnie łączymy z masą serowo-śmietanową.
Składniki na wkładkę owocową:
- 2 opakowania sypkiej galaretki np. o smaku malinowym, truskawkowym
- 600 g drylowanych wiśni np. świeżych, mrożonych ale mogą być też z kompotu
Wydrylowane wiśnie umieszczamy w rondelku, dodajemy do nich sypkiej galaretki. Rondel ze składnikami umieszczamy na najmniejszym palniku i przesmażamy je ze sobą około 15-20 minut. Gotową masę ściągamy z palnika.
Dodatkowo:
- 12 sztuk wydrylowanych wiśni
- 24 sztuki talarków z białej czekolady
- 30 g czerwonej. cukrowej posypki
Wykonanie:
Z lodówki wykładamy foremki wyłożone ciastem czekoladowym i napełniamy je po brzegi wkładką wiśniową. Babeczki ponownie wkładamy do lodówki by wkładka owocowa zastygła. Następnie babeczki wykładamy z foremek silikonowych, ich wierzch zdobimy masą serowo- kremówkową, wiśnia, białą czekoladą i czerwoną posypką cukrową.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 31/07/2016
comments powered by Disqus