Tarteletki czekoladowe z musem i truskawką
Już w sklepach pojawiły się truskawki fakt, ze to nie są jeszcze te nasze, Polskie ale i tak człowiek by je kupował i jadł w różnej postaci. Ja tym razem stawiam na kruche, czekoladowe ciasto, mus jogurtowo- serowy, odrobinę czekolady i oczywiście soczyste truskawki.





Składniki na 15 sztuk.
Foremki na tarteletki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką) chyba, że posługujemy się silikonowymi.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki krupczatki
- 4 surowe żółtka
- 400 g masła lub dobrej margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)
Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę, kakao i cukier puder. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy okręgi wielkości naszych foremek. Wyciętymi kołami wypełniamy foremki na tarteletki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem i obciążamy groszkiem (kładziemy niewielki kawałek papieru do pieczenia na ciasto i zasypujemy go groszkiem).
Tak przygotowane surowe babeczki układamy na blaszce a następnie pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 12- 15 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na mus śmietanowo - jogurtowy:
- 500 ml dowolnego jogurtu naturalnego
- 500 g kremowego, białego sera z wiaderka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywcza i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia (żelatyna ma być płynna).
Do miski wlewamy jogurt i dodajemy do niego cukier puder oraz ser biały. Składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera. Do gotowej masy dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy składniku.
Dodatkowo:
- 200 g polewy czekoladowej naturalnej (gorzkiej)
- 200 g polewy czekoladowej mlecznej
- 14 sztuk dużych truskawek
Truskawki myjemy i osuszamy je na kuchennym ręczniku papierowym.
Polewy rozpuszczamy według wskazówek na opakowaniu (polewy czekoladowe -w opakowaniu- umieszczamy w naczyniu z wrzącą wodą na około 5 minut- aż czekolada stanie się płynna).
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone tarteletki napełniamy po brzegi musem jogurtowo-serowym i wkładamy na około 2 godziny do lodówki by mus dobrze stężał. Po upływie 2 godzin babeczki wykładamy z lodówki i z wierzchu polewamy je ciemna i mleczna polewą czekoladową a środek zdobimy truskawką.
Podajemy.
Smaczngo
Data publikacji: 27/04/2016
comments powered by Disqus