Tartaletki z kurczakiem

A na weekendową imprezkę taki sobie, sycący, mięsno - warzywny i do tego w kruchym cieście misz -masz. A co :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 10 sztuk.

Foremki na tarteletki należy natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową (w małym rondelku roztapiamy 1 łyżkę margaryn i za pomocą pędzla smarujemy nią foremki na babeczki a następnie oprószamy delikatnie mąką) chyba, że posługujemy się silikonowymi.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na półkruche ciasto:
  • 400 g mąki krupczatki
  • 2 całe jajka (wielkość L)
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka soli

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę. Do suchych składników dodajemy całe jajo, sól oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Składniki na farsz:
  • 200 g ugotowanego mięsa z kurczaka lub indyka (nóżka)
  • 1/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • połowa cebuli
  • 200 g pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 50 g sera typu feta
  • 6 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki ulubionego ketchupu

Mięso z kurczaka (ugotowane z dodatkiem soli) kroimy w kostkę.

Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki.

Ser żółty ścieramy lub kroimy w drobną kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Następnie do tłuszczu dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki z dodatkiem soli. Pieczarki przesmażamy. Grzyby przekładamy do miski.

Na tej samej patelni na której smażyliśmy grzyby należy zeszklić cebulę a następnie dodać ją do pieczarek.


Dodatkowo:
  • świeża bazylia
  • 1 łyżka zielonej czubrycy

Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta wycinamy okręgi wielkości naszych foremek. Wyciętymi kołami wypełniamy foremki na tarteletki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem na, który rozkładamy żółty ser, pieczarki wymieszane z cebulą, kurczaka, kukurydze, rozdrobnioną fetę. Na szczycie każdej babeczki kładziemy plasterek pomidora. Dodatkowo farsz oprószamy zieloną czubrycą.

Surowe babeczki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika, delikatnie wykładamy je z foremek i podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/10/2014


comments powered by Disqus