Tartaletki z kremem i malinami

Po obiedzie, do kawy nie może zabraknąć łakoci a, że sezon owocowy w pełni, malin, truskawek, czereśni, porzeczek.... w bród to proponuję tarteletki z kremem, malinami, galaretką. I mamy odprężenie, relaks i łakocie.

Ocena:
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Do przygotowania tarteletek użyłam silikonowych foremek których nie trzeba natłuszczać ale jeśli używamy metalowych foremek należy je natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 300 g masła lub dobrej margaryny
  • 3 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 600 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 250 g miękkiego masła

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu oraz cukier kryształ. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń i rozcieramy na jednolitą gładką masę. Powstała masę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki. Worek z masą wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 600 g malin mrożonych
  • 1 opakowanie galaretki malinowej/truskawkowej
  • 300 ml wrzącej wody
  • 200 g żelek malinowych
  • 200 g marmolady z czarnych malin lub jeżyn
  • 150 g białej czekolady

Białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasze kruche babeczki są już upieczone i przestudzone.

We wrzącej wodzie (300 ml) rozpuszczamy galaretkę którą wlewamy do większego rondla.


Wykonanie:

Upieczone i przestudzone babeczki wykładamy z foremek. Ich brzegi smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą. Gdy mamy już zastygniętą czekoladę na brzegach babeczek, zaczynamy ich dno smarować marmoladą z czarnych malin (1 łyżka na tarteletkę). Następnie na marmoladę wyciskamy (za pomocą worka cukierniczego), po same brzegi masę.

Do gorącej galaretki przekładamy zmrożone maliny które wykładamy na tarteletki z masą -trzeba robić to szybko bo galaretka szybko tężeje.

Tak przygotowane tarteletki wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Teraz tylko zostaje nam dekoracja- na czubku naszej babeczki z malinami kładziemy żelkę malinową.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/06/2014


comments powered by Disqus