Tartaletki z kajmakiem, czekoladą i orzechami

Proste ale pyszne i niesamowicie kruche ciasto, bardzo słodki ale uwielbiany przez miliony kajmak, bardzo gorzka czekolada , a na dodatek zerwane z ogrodowej leszczyny orzechy - tym razem uprzedziłam wiewiórki :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 18 sztuk.

Do przygotowania tarteletek użyłam silikonowych foremek których nie trzeba natłuszczać ale jeśli używamy metalowych foremek należy je natłuścić i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 300 g masła lub dobrej margaryny
  • 3 surowe żółtka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Masło lub margarynę kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 4 -5 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Surowe babeczki pieczemy w 180-200 stopniach Celsjusza przez 12-15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 800 g masy kajmakowej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2000 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 5 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)

Puszki masy kajmakowej umieszczamy we wrzącej wodzie.

Czekoladę gorzką łamiemy na drobne kawałki.

Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Gdy uzyskamy już polewę czekoladową dorzucamy połamaną w kostkę czekoladę gorzka - rozpuszczamy a następnie łączymy składniki. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika i pozostawiamy ją do zastygnięcia. Zastygniętą czekoladę przekłądamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w wąską gwiazdkę.


Do ozdoby:
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g posiekanych/zmielonych orzechów (laskowych, ziemnych, włoskich)
  • 70 g całych orzechów laskowych
  • 50 g kandyzowanego aloesu w listkach

białą czekoladę łamiemy w bardzo małe kawałki, które przekładamy do szklanej lub metalowej miseczki. Miseczkę umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda nie wlała się nam do czekolady) i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę. Nie zapominamy o jej mieszaniu.

Czekoladę rozpuszczamy dopiero gdy nasze kruche babeczki są już upieczone i przestudzone.


Wykonanie:

Upieczone i przestudzone babeczki wykładamy z foremek. Ich brzegi smarujemy rozpuszczoną białą czekoladą i posypujemy (brzegi) zmielonymi orzechami. Gdy mamy już zastygniętą czekoladę na brzegach babeczek, zaczynamy wypełniać ich dno masą kajmakową, którą przykrywamy warstwą masy czekoladowej. Na sam koniec nasze tarteletki zdobimy listkami suszonego aloesu oraz orzechami laskowymi.

Tak przygotowane tarteletki wkładamy na 1-2 godzin do lodówki.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/10/2014


comments powered by Disqus