Tarta z rabarbarowo-truskawkowa z cytrynową śmietanką

Jeszcze mnie smak naszedł na kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem oraz lekką nutą cytrynową. Tarta idealnie skomponowała się z sorbetem truskawkowym.

Ocena:
1 5

Składniki na blachę okrągłą o średnicy 30 cm.

Blachę na tartę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy dokładnie maka pszenną / tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 2000 g masła lub dobrej margaryny
  • 3000 g mąki
  • 2 surowe żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na cytrynową śmietankę:
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania "śnieżki"
  • 1 opakowanie, sypkiej galaretki cytrynowej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia ( nie stężenia).

Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego 2 opakowania "śnieżki". Składniki ubijamy przez 5 minut - na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy zimną , ale dalej w stanie płynnym galaretkę. Dokładnie łączymy składniki. Tak przygotowaną cytrynową śmietankę wkładamy na 20-30 minut do lodówki by lepiej stężała.


Składniki na farsz:
  • 300 g truskawek
  • 200 g rabarbaru
  • 5- 6 łyżek cukru kryształu

Pokrojony w niewielkie części rabarbar mieszamy z całymi truskawkami.


Dodatkowo:
  • 3 łyżki świeżej bułki tartej
  • 3 sztuki truskawek

Wykonanie:

Tłuszcz kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka, przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Siekamy nożem składniki aż pojawią się nam drobne grudki wtedy odkładamy nóż i energicznie zarabiamy ciasto. Formujemy je w kule, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i równomiernie rozkładamy- wałkujemy je na kształt okręgu , tak dużego jak dużą mamy blaszkę. Ciastem wykładamy blaszkę, nakłuwamy jego spód widelcem a następnie posypujemy lekko bułką tartą. Na ciasto wysypujemy zmrożone owoce, które posypujemy cukrem kryształem ( dzięki mrożonym owocom nie musimy osobno podpiekać spodu ciasta.)

Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut minut - na jasnozłoty kolor (funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku ( lub też je wykładamy z piekarnika) by całkowicie nam przestygło - było zimne.

Na zimne upieczone ciasto wykładamy połowę cytrynowej śmietanki - równomiernie rozkładamy na owocach. Pozostała część śmietanki wkładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i zdobimy. Przed podaniem zdobimy ciasto kawałkami truskawek. Podajemy.

Przed podaniem ciasto zdobimy dodatkowo, na jego środku truskawkami. Podajemy.


Data publikacji: 16/08/2013


comments powered by Disqus