Tarta z rabarbarowo-truskawkowa z cytrynową śmietanką
Jeszcze mnie smak naszedł na kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem oraz lekką nutą cytrynową. Tarta idealnie skomponowała się z sorbetem truskawkowym.





Składniki na blachę okrągłą o średnicy 30 cm.
Blachę na tartę dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy dokładnie maka pszenną / tortową.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche ciasto:
- 2000 g masła lub dobrej margaryny
- 3000 g mąki
- 2 surowe żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na cytrynową śmietankę:
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 opakowania "śnieżki"
- 1 opakowanie, sypkiej galaretki cytrynowej
- 1/2 szklanki gorącej wody
W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia ( nie stężenia).
Do miski wlewamy jogurt naturalny i dodajemy do niego 2 opakowania "śnieżki". Składniki ubijamy przez 5 minut - na sztywno. Do ubitej śmietanki dodajemy zimną , ale dalej w stanie płynnym galaretkę. Dokładnie łączymy składniki. Tak przygotowaną cytrynową śmietankę wkładamy na 20-30 minut do lodówki by lepiej stężała.
Składniki na farsz:
- 300 g truskawek
- 200 g rabarbaru
- 5- 6 łyżek cukru kryształu
Pokrojony w niewielkie części rabarbar mieszamy z całymi truskawkami.
Dodatkowo:
- 3 łyżki świeżej bułki tartej
- 3 sztuki truskawek
Wykonanie:
Tłuszcz kroimy w kostkę. Na stolnicy, za pomocą sitka, przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Do suchych składników dodajemy żółtka oraz tłuszcz. Siekamy nożem składniki aż pojawią się nam drobne grudki wtedy odkładamy nóż i energicznie zarabiamy ciasto. Formujemy je w kule, owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z foli i równomiernie rozkładamy- wałkujemy je na kształt okręgu , tak dużego jak dużą mamy blaszkę. Ciastem wykładamy blaszkę, nakłuwamy jego spód widelcem a następnie posypujemy lekko bułką tartą. Na ciasto wysypujemy zmrożone owoce, które posypujemy cukrem kryształem ( dzięki mrożonym owocom nie musimy osobno podpiekać spodu ciasta.)
Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut minut - na jasnozłoty kolor (funkcja piekarnika termoobieg, piekarnik elektryczny). Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku ( lub też je wykładamy z piekarnika) by całkowicie nam przestygło - było zimne.
Na zimne upieczone ciasto wykładamy połowę cytrynowej śmietanki - równomiernie rozkładamy na owocach. Pozostała część śmietanki wkładamy do worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką i zdobimy. Przed podaniem zdobimy ciasto kawałkami truskawek. Podajemy.
Przed podaniem ciasto zdobimy dodatkowo, na jego środku truskawkami. Podajemy.
Data publikacji: 16/08/2013
comments powered by Disqus