Tarta z mlekiem w proszku

Jest gorąco, piekarnika nie chce mi się włączać a muszę przygotować dla gości coś słodkiego - no to tarta bez pieczenia z masą na bazie mleka w proszku, z dodatkiem białej czekolady i sezonowych owoców - w tej roli - truskawki.

Ocena:
1 5

Składniki na formę o wymiarach 12 cm x 40 cm.

Formę wykładamy folią spożywczą.


Składniki na spód:
  • 350 g suchych ciastek bez nadzienia np. biszkoptów lub herbatników
  • 250 g gorzkiej czekolady

Gorzką czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję.

Suche ciastka przekładamy do woreczka (herbatniki) i za pomocą wałka kruszymy je na pył. Pokruszone ciastka przekładamy do miski.

Do ciastek wlewamy płynną czekoladę i za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powstała masą wykładamy formę, wyklejając jej dno i boki (najłatwiej jest ugniatać masę w formie tyłem łyżki). Formę wstawić na godzinę do lodówki.


Składniki na masę:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 kostki masła (250 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku

Do rondla wlewamy mleko i dodajemy do niego cukier, cukier waniliowy i masło. Rondel ze składnikami umieszczamy na małym palniku i doprowadzamy do ich zagotowania. Następnie wyłączamy palnik pod gotującymi się składnikami i za pomocą miksera łączyły płynne składniki z mlekiem w proszku (dosypujemy mleko w proszku stopniowo do płynu ). Powstałą masę pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Dodatkowo:
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g truskawek
  • cukrowe, czerwone perełki

Białą czekoladę łamiemy w drobne kostki, kawałki i przekładamy je do szklanej, metalowej miski. Miskę z czekoladą umieszczamy we wrzącej wodzie (ale tak by woda się nam nie wlała do czekolady) i mieszając rozpuszczamy czekoladę aż uzyskamy płynną konsystencję -czekoladę rozpuszczamy tuż przed podaniem ciasta.

Truskawki myjemy, odsączamy i suszymy na ręczniku papierowym.


Wykonanie:

Po upływu godziny z lodówki wykładamy formę z zastygniętym, czekoladowym spodem. Na owy spód wykładamy równomiernie biała masę powstałą na bazie mleka w proszku. Ciasto ponownie wkładamy na około godzinę do lodówki.

Przed podaniem ciasto zdobimy biała czekoladą, cukrowymi, czerwonymi perełkami i świeżymi truskawkami.

Smacznego


Data publikacji: 05/06/2015


comments powered by Disqus