Tarta z kaimakiem, bitą śmietaną i bananami

Szybkie ciasto do którego możemy mieć lewe ręce. Wystarczy pokruszyć, pomieszać, pokroić, wyłożyć, trochę zmiksować i się rozkoszować.

Ocena:
1 5

Składniki na formę o średnicy 30 cm.


Składniki na spód ciasta:
  • 350 g suchych ciastek np. herbatników, czekoladowych , kruchych ciastek
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady

Czekoladę łamiemy w drobne kawałeczki.

Do niewielkiego rondelka wkładamy masło i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu rozpuszczamy i łączymy ze sobą składniki.

Ciasteczka miksujemy w malakserze na mokry piasek, następnie dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą i miksujemy do momentu połączenia się składników.

Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki naszej formy na tartę.

Formę z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto się schłodziło.


Dodatkowo:
  • 1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku orzechowym
  • 3-4 średniej wielkości banany
  • 300 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1-2 łyżek gorzkiego kakao

Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie wąskiej gwiazdy.

Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm.


Wykonanie:

Na dobrze schłodzone ciasto wykładamy masę kajmakową, którą równomiernie rozkładamy. Na masie kajmakowej rozkładamy banany - zdjęcie pomocnicze powyżej. Banany przykrywamy śmietaną - za pomocą worka cukierniczego wyciskamy stożki, które oprószamy gorzkim kakaem.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/10/2014


comments powered by Disqus