Tarta z kaimakiem, bitą śmietaną i bananami
Szybkie ciasto do którego możemy mieć lewe ręce. Wystarczy pokruszyć, pomieszać, pokroić, wyłożyć, trochę zmiksować i się rozkoszować.





Składniki na formę o średnicy 30 cm.
Składniki na spód ciasta:
- 350 g suchych ciastek np. herbatników, czekoladowych , kruchych ciastek
- 100 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy w drobne kawałeczki.
Do niewielkiego rondelka wkładamy masło i połamaną czekoladę. Rondelek umieszczamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym płomieniu rozpuszczamy i łączymy ze sobą składniki.
Ciasteczka miksujemy w malakserze na mokry piasek, następnie dodajemy masło rozpuszczone z czekoladą i miksujemy do momentu połączenia się składników.
Masą ciasteczkową wykładamy dno i boki naszej formy na tartę.
Formę z ciastem wkładamy na 2 godziny do lodówki by ciasto się schłodziło.
Dodatkowo:
- 1 puszka (400 g)kajmaku z puszki, o smaku orzechowym
- 3-4 średniej wielkości banany
- 300 ml śmietany kremówki 30-36% do ciast i deserów
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżek gorzkiego kakao
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i dokładnie łączymy składniki. Ubitą kremówkę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie wąskiej gwiazdy.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w plasterki o grubości 0,5-1 cm.
Wykonanie:
Na dobrze schłodzone ciasto wykładamy masę kajmakową, którą równomiernie rozkładamy. Na masie kajmakowej rozkładamy banany - zdjęcie pomocnicze powyżej. Banany przykrywamy śmietaną - za pomocą worka cukierniczego wyciskamy stożki, które oprószamy gorzkim kakaem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 01/10/2014
comments powered by Disqus