Tarta czekoladowa z galaretką i śmietaną
Coś pysznego, czekoladowego, szybkiego, coś co umili popołudnie i uszczęśliwi małą i dużą buzię.... Idealna tarta czekoladowa którą wypełniamy galaretką a wierzch zdobimy bitą śmietaną i owocami granatu.





Składniki na formę o wymiarach 12x35 cm.
Formę wykładamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 400 g herbatników bez nadzienia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g roztopionego masła
- 1 opakowanie sypkiej galaretki np o smaku wiśniowym
- 300 ml wrzącej wody
- 500 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 owoc granatu
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do miski którą umieszczamy we wrzącej wodzie i rozpuszczamy czekoladę.
W malakserze (lub blenderze) rozdrabniamy na pył ciastka.
Do miski przesypujemy rozkruszone herbatniki, dodajemy roztopione masło i czekoladę i za pomocą łyżki łączymy składniki aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Masą ciasteczkową wyklejamy dno i boki formy. Formę wylepioną ciastkam wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę i pozostawiamy ją do lekkiego stężenia.
W misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania, stopniowo dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Śmietanę przekładamy do worka cukierniczego i na czas przygotowywania ciasta wkładamy go do lodówki.
Obieramy ze skóry i rozdrabniamy owoc granatu.
Po upływie 60 minut wyciągamy formę z lodówki. Stężałą galaretką wykładamy ciasto (aż po brzegi).Ciasto z galaretką wkładamy ponownie na 30 minut do lodówki. Następnie gdy galaretka dobrze stężała wierzch zdobimy obficie bitą śmietaną oraz owocami granatu.
Tuz przed podaniem tartę schładzamy w lodówce.
Smacznego
Data publikacji: 26/01/2016
comments powered by Disqus