Talarki z makiem

Szybka, pyszna i troszkę słodka przekąska. Proponuje zaskoczyć gości talarkami z makiem.

Ocena:
1 5

Składniki na dwie blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem talarków należy nagrzać piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej / tortowej
  • 70 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ugotowane na twardo żółtka

Dodatkowo:
  • jedno surowe białko
  • 3 łyżki suchego maku

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Na stolnicy przesiewamy ze sobą mąkę i cukier puder. Dodajemy do nich tłuszcz.

W niewielkiej misce ucieramy żółtka z olejem. Robimy to tak długo aż połączą się składniki na jednolitą masę. Masę wlewamy do reszty składników składników. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na dwie godziny do lodówki. Ciasto będzie sypkie ale nie dodajemy do niego więcej tłuszczu.

Po upływie podanego czasu wyciągamy ciasto. Stolnice należy posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość 5 mm. Za pomocą kieliszka do wódki wycinamy koła- talarki. Za pomocą noża przenosimy je na blaszkę do pieczenia. Surowe talarki smarujemy białkiem i oprószamy makiem.

Talarki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 12 minut - na złoty kolor.

Po upieczeniu wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus