Szybkie pierniczki Mikołaje
O jejku już za tydzień Wigilia, Święta Bożego Narodzenia... Był u Was Mikołaj? ..... U mnie były pierniczki...mikołajowe ... pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu...:-)





Składniki na 3-4 blachy.
Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej/ tortowej
- 140 g cukru kryształu
- 60 g płynnego miodu
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 60 g masła
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na lukier pomadkowy:
- 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
- na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
- parę kropel soku z cytryny
- 1 paczka cukru wanilinowego
- tyle mleka by cukier przykryło
- kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego
Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.
Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.
Składniki na lukier śmietanowy:
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.
Dodatkowo:
- cukrowe perełki białe
- białe cukrowe płatki śniegu
- 3/4 szklanki grubego białego cukru
- czerwony barwnik spożywczy
- 1 łyżeczka wody
W łyżeczce wody rozpuszczamy czerwony barwnik i za jego pomocą barwimy 1,5 szklanki cukru kryształu - do pojemniczka plastikowego wsypujemy cukier polewamy go barwnikiem, zamykamy pojemnik i energicznie trzepiemy do uzyskania czerwonego cukru. Zabarwiony cukier rozsypujemy na papierze do pieczenia, żeby wyschnął.
Wykonanie:
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem (na małym palniku). Dodajemy masło- rozpuszczamy i łączymy składniki.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz naturalnym kakao. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone składniki z rondelka i jajo. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Zarobiony, surowy piernik wałkujemy na lekko podsypaną mąką stolnicy na płat o grubości 5-6 mm i za pomocą foremki wycinamy głowy Mikołajów.
Surowe pierniczki układamy na blachach i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczone pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Przestygnięte pierniczki zdobimy białym i czerwonym lukrem oraz cukrowymi ozdobami- zdjęci powyżej.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/12/2018
comments powered by Disqus