Szybkie pierniczki Mikołaje

O jejku już za tydzień Wigilia, Święta Bożego Narodzenia... Był u Was Mikołaj? ..... U mnie były pierniczki...mikołajowe ... pyszne, szybkie i łatwe w wykonaniu...:-)

Ocena:
1 5

Składniki na 3-4 blachy.

Blachy przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej/ tortowej
  • 140 g cukru kryształu
  • 60 g płynnego miodu
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 60 g masła
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na lukier pomadkowy:
  • 2 filiżanki cukru kryształu (dowolne , Wasze filiżanki)
  • na końcu noża sody oczyszczonej (szczypta)
  • parę kropel soku z cytryny
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • tyle mleka by cukier przykryło
  • kilka kryształków czerwonego barwnika spożywczego

Cukier wsypać do rondla i zalać gotującym się mlekiem. Dodać sodę, przykryć pokrywka rondel i gotować . Uważać by nie kipiało. Od czasu do czasu przemieszać składniki. Zrobić próbę - włożyć słomkę do syropu , dmuchnąć do słomki powietrzem i gdy wyleci banieczka wtedy jest to dla nas znak , że trzeba zdjąć z palnika syrop. Syrop przelać do miseczki kamionkowej i za pomocą pałki drewnianej ucierać . Dodajemy sok z cytryny i dalej ucieramy aż wszystko zbieleje oraz zgęstnieje.

Powstały lukier rozlewamy do dwóch miseczek i jeden z nich barwimy czerwonym barwnikiem spożywczym.


Składniki na lukier śmietanowy:
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier i dodajemy do niego śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.

Powstały lukier przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 1.


Dodatkowo:
  • cukrowe perełki białe
  • białe cukrowe płatki śniegu
  • 3/4 szklanki grubego białego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 1 łyżeczka wody

W łyżeczce wody rozpuszczamy czerwony barwnik i za jego pomocą barwimy 1,5 szklanki cukru kryształu - do pojemniczka plastikowego wsypujemy cukier polewamy go barwnikiem, zamykamy pojemnik i energicznie trzepiemy do uzyskania czerwonego cukru. Zabarwiony cukier rozsypujemy na papierze do pieczenia, żeby wyschnął.


Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem (na małym palniku). Dodajemy masło- rozpuszczamy i łączymy składniki.

Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika oraz naturalnym kakao. Do suchych składników dodajemy rozpuszczone składniki z rondelka i jajo. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Zarobiony, surowy piernik wałkujemy na lekko podsypaną mąką stolnicy na płat o grubości 5-6 mm i za pomocą foremki wycinamy głowy Mikołajów.

Surowe pierniczki układamy na blachach i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Upieczone pierniczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Przestygnięte pierniczki zdobimy białym i czerwonym lukrem oraz cukrowymi ozdobami- zdjęci powyżej.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/12/2018


comments powered by Disqus