Sznurki marynarskie

Lekka , mało pikantna ale jednak - przekąska. Można ją podawać do różnych sosów i dipów. Co najważniejsze jest sycąca, szybko się ją wykonuje i niewiele kosztuje.

Ocena:
1 5

Składniki na 45 sztuk.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki:
  • 50 g margaryny lub masła
  • 1/2 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1 jajko

Dodatkowo:
  • jedno białko
  • 2 łyżki różowej soli
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli

Białko przekładamy do miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Do miski dajemy rozdrobnione drożdże, cukier i wlewamy mleko. Dokładnie łączymy składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy tłuszcz i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Gładkie , jednolite ciasto kształtujemy na kształt wałka , który dzielimy na 6 części. Każdą część dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka formujemy wałek o grubości około 5 mm i długości 20-25 cm. Wałek zginamy w pół i splatamy (zdjęcie poniżej).

Sznurki układamy na blaszce (zachowując spory odstęp) do pieczenia , smarujemy białkiem i posypujemy solą oraz chilli.

Sznurki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 15 minut ( na złoty kolor).

Po upieczeniu wykładamy przekąskę z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 26/07/2013


comments powered by Disqus