Szarlotka na kruchym, cytrynowym cieście
Pyszne kruche ciasto z dodatkiem skórki cytrynowej, pyszne jabłka, lukier i orzechy. Polecam.





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Blaszkę należy natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na kruche cytrynowe ciasto:
- 350 g mąki pszennej / tortowej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę i dodajemy do niej proszek do pieczenia, jajko, żółtko, masło, cukier puder oraz skórkę z cytryny. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż powoli zaczną się nam łączyć składniki. Następnie odkładamy nóż i szybko zarabiamy ciasto w kulę. Ciasto owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Składniki na farsz:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Jabłka myjemy, suszymy, obieramy ze skóry, wycinamy gniazda i na grubych oczkach tarki ścieramy do miski. Ze startych jabłek odciskamy sok. Następnie dodajemy cukier, przyprawę do piernika i orzechy - dokładnie łączymy składniki.
Składniki na lukier z białek:
- 2 surowe białka z jajek
- 200 g cukru pudru
- na końcu noża kwasku cytrynowego ( szczypta)
Do kamionkowej miski wlewamy białka i dodajemy do nich cukier oraz kwasek cytrynowy. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki ,tak długo , aż lukier będzie gesty tak jak gęsta kwaśna śmietana.
Dodatkowo:
- 3-4 łyżki świeżej bułki tartej
- 50-60 g płatków migdałowych
Na suchą patelnię teflonową wsypujemy płatki migdałowe a następnie podprażamy je na małym ogniu. Podprażone płatki ściągamy z palnika.
Wykonanie:
Po upływie 3 godzin kruche ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z foli i dzielimy na pół. Stolnicę lekko podsypujemy i wałkujemy na niej pierwszą część ciasto na grubość 5 mm oraz średnicy 20 cm. Ciastem wykładamy okrągłą tortownicę (spód) i za pomocą widelca nakłuwamy . Ciasto posypujemy czystą bułą tartą a nią kładziemy jabłkowo- orzechowy farsz.
Stolnicę ponownie podsypujemy mąka i wałkujemy na niej płat ciasta na okrąg o średnicy 35 cm.
Obręcz tortownicy ściągamy delikatnie tak by nie uszkodzić powstałej nam konstrukcji z jabłek. Powoli odciągamy papier do pieczenia i delikatnie na farszu jabłkowym kładziemy płat ciasta. Płat ciasta, które nałożyliśmy ma stykać się z podstawą - sklejamy oba płaty ciasta ( zdjęcia poniżej). Ponownie zakładamy obręcz na tortownicę.
Ciasto pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Z nie do końca przestygniętego ciasta ściągamy obręcz tortownicy oraz papier do pieczenia . Ciasto polewamy po wierzchu lukrem i obsypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/10/2013
comments powered by Disqus