Świdry mięsno - serowe

Dziś coś na szybkiego ale pysznego - polecam świdry z ciasta półfrancuskiego , faszerowane serem i szynką.

Ocena:
1 5

Składniki na 40 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 375 g ciasta francuskiego ( gotowy produkt)
  • 150 g szynki
  • 200 g startego żółtego sera
  • 30 g sera typu feta
  • 1 surowe białko
  • ostra papryka do smaku

Wykonanie:

Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.

Ciasto półfrancuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy na stolnicy. Na płat ciasta rozkładamy, równomiernie starty żółty ser ( najlepiej by był to ser , który dobrze się topi - typu gouda). Na żółty ser, drobimy ser typu feta, a następnie układamy plastry ulubionej szynki. Ciasto z farszem tniemy na paski 1,5 cm (tnąc od dłuższej strony płatu ciasta - zdjęcie powyżej/ poniżej).

Długie paski prostokąta zwijamy w spiralkę ( zdjęcie powyżej / poniżej). Spiralki faszerowane w cieście półfrancuskim układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je białkiem i oprószamy do smaku, ostrą papryką.

Surowe pieczątki pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut 0 na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone świdry wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy z ulubionym sosem - czosnkowym, paprykowym , itp.

Smacznego


Data publikacji: 11/10/2013


comments powered by Disqus