Świdry mięsno - serowe
Dziś coś na szybkiego ale pysznego - polecam świdry z ciasta półfrancuskiego , faszerowane serem i szynką.





Składniki na 40 sztuk.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 375 g ciasta francuskiego ( gotowy produkt)
- 150 g szynki
- 200 g startego żółtego sera
- 30 g sera typu feta
- 1 surowe białko
- ostra papryka do smaku
Wykonanie:
Białko wlewamy do niewielkiej miseczki i lekko je podbijamy.
Ciasto półfrancuskie wyciągamy z opakowania, rozwijamy na stolnicy. Na płat ciasta rozkładamy, równomiernie starty żółty ser ( najlepiej by był to ser , który dobrze się topi - typu gouda). Na żółty ser, drobimy ser typu feta, a następnie układamy plastry ulubionej szynki. Ciasto z farszem tniemy na paski 1,5 cm (tnąc od dłuższej strony płatu ciasta - zdjęcie powyżej/ poniżej).
Długie paski prostokąta zwijamy w spiralkę ( zdjęcie powyżej / poniżej). Spiralki faszerowane w cieście półfrancuskim układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy je białkiem i oprószamy do smaku, ostrą papryką.
Surowe pieczątki pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut 0 na złoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczone świdry wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy z ulubionym sosem - czosnkowym, paprykowym , itp.
Smacznego
Data publikacji: 11/10/2013
comments powered by Disqus